Flere lejligheder til salg: Udbuddet stiger til højeste niveau i seks år

Foto: Boligsiden

Nye udbudstal fra Boligsiden.dk viser, at antallet af ejerlejligheder til salg i Danmark er steget 18 procent det seneste år og nu er på et niveau, der ikke har været højere siden marts 2012.

Seks år. Så lang tid er der gået siden udbuddet af ejerlejligheder i Danmark sidst var så højt som nu. Boligsiden.dk’s nyeste udbudstal viser, at der per 1. september er 8.250 ejerlejligheder til salg, og det er det højeste målte udbud siden marts 2012. Alene siden sidste år er antallet af ejerlejligheder til salg steget 18 procent.

”Den væsentligste årsag til, at udbuddet stiger, er, at antallet af salg falder markant. I de første syv måneder af 2018 ligger salget 10 procent under den samme periode sidste år. Samtidig er der kommet flere ejerlejligheder til salg end i samme periode sidste år, og derfor må udbuddet nødvendigvis stige,” siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk og fortsætter:

”Vi har nu set det meget høje udbud i tre måneder i træk, og tallene for september bekræfter, at de høje tal i sommermånederne ikke var udtryk for tilfældigheder. Sensommeren byder også på et ekstraordinært højt udbud.”

Hovedstaden trækker de andre med

I Region Hovedstaden alene er der lagt en fjerdedel til udbuddet på bare et år, og det er dermed også den region, hvor det er steget mest.

”Region Hovedstaden tegner sig for mere end halvdelen af ejerlejlighedsmarkedet i Danmark, og udviklingen i udbuddet her har en afsmittende effekt på resten af landet. Derfor ser vi også høje stigninger i udbuddet i især Region Midtjylland og Region Nordjylland, hvor Aarhus og Aalborg driver markedet, og også inden for de to største jyske byers kommunegrænser stiger udbuddet af ejerlejligheder,” siger Birgit Daetz.

I Københavns Kommune er det primært bydelene Østerbro og Amager, der trækker udbuddet op. Her er det steget henholdsvis 48 og 35 procent i løbet af det seneste år.

Hvis du skal sælge

Samlet set er udbuddet af ejerlejligheder den seneste måned steget med 407 boliger, og det er langt over sædvanen for udviklingen i en enkelt måned. Det stigende antal af lejligheder til salg har konsekvenser for markedet. Blandt andet er det afgørende for sælger at sætte den rigtige pris.

”For dem, der er i markedet for at sælge, er det vigtigt at tage bestik af en situation, hvor udbuddet har ændret sig så markant. Køberne har meget mere at vælge imellem, og derfor er det vigtigt, at sælgers pris er konkurrencedygtig. Er den ikke det, vælger køberen noget andet. Og så vil en del sælgere blive nødt til at give et lidt større afslag i prisen, end de havde budgetteret med,” siger Birgit Daetz.

Udbud primo september 2018 (Ejerlejligheder):

REGIONANTAL UDBUDTÆNDRING IFT. SIDSTE MÅNEDÆNDRING SENESTE ÅR
Hele landet8.2504,2%18,0%
Hovedstaden4.5235,5%26,0%
Midtjylland1.432-3,0%13,6%
Nordjylland79612,0%18,8%
Sjælland6048,1%2,2%
Syddanmark8951,6%2,1%

(Kilde: Boligsiden.dk)

Øvrige nøgletal:

  • Udbuddet af villaer/rækkehuse er steget mest det seneste år i Region Midtjylland, hvor der er kommet fire procent flere huse til salg. Region Syddanmark har derimod som den eneste region oplevet et fald. Faldet er på fire procent.
  • På markedet for sommerhuse ligger udbuddet fire procent over samme periode sidste år. Udbuddet stiger i alle fem regioner, og stigningen er lavest i Region Sjælland, hvor der blot er kommet 0,5 procent flere sommerhuse til salg.