På husjagt? Så langt kommer du for 2,5 millioner kroner

Foto: Boligsiden

Et par millioner kroner er rigtig mange penge, men der er stor forskel på, hvor meget bolig de kan sikre dig alt efter, hvor i landet du køber hus. Se her, hvor langt 2,5 millioner kroner rækker alt afhængig af, om du ser mod nord, syd, øst eller vest.

Hvis du lukker øjnene og forestiller dig dit drømmehus, følger der sikkert også en dejlig, drømmeagtig pris med. Men i mange af de byer, hvor flest flokkes om boligerne i udbud, er priserne på et niveau, der enten kræver friværdi eller to ganske solide lønninger.

I juli måned blev de danske huse i gennemsnit solgt med en kvadratmeterpris på 14.031 kroner, viser tal fra Boligsiden.dk. Det er rundt regnet 2,1 millioner kroner for 150 kvadratmeter, og selvom det for flere kan lyde appetitligt nok, er priserne langt højere i flere af landets bykerner.

”Søger du efter et hus i Københavns Kommune til maksimalt 2,1 millioner kroner, får du en tom resultatliste. Og generelt er det sådan i landets største byer, at der skal en vis portion penge i boligpuljen, hvis man vil have et reelt udvalg i sin boligsøgning,” siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

Gør forskellen håndgribelig

Ifølge Birgit Daetz er der mange boligkøbere, der tager konsekvensen af de indskrænkede muligheder, der er i byerne, og i stedet begynder at udvide deres søgekriterier, særligt i forhold til beliggenhed.

Boligsiden.dk har udvalgt 15 byer jævnt fordelt i det danske land og undersøgt, hvad man som potentiel huskøber kan få for 2,5 millioner kroner i det nuværende udbud. Alle husene er placeret nær bymidten i de pågældende områder, og derfor ligger kvadratmeterprisen også over det gennemsnitlige niveau i flere kommuner. Hvis du er på husjagt, kan du måske blive inspireret.

”Når vi laver en oversigt som denne, er det et forsøg på at visualisere forskellen på, hvor meget hus man får for pengene rundt omkring i landet. Det kan være mere håndgribeligt med et konkret eksempel frem for en gennemsnitspris, der rummer et helt marked,” siger Birgit Daetz, og fortsætter:

”Forskellen på husene, grundene og standen giver også en idé om, hvor man som køber, må gå på kompromis, og hvor man kan hente det der ekstra, som kan gøre, at man forelsker sig i en bolig. Drømmer man om at bo midt i en storby og samtidig få en kæmpe have til 2,5 millioner kroner, bliver det svært, fordi selve grunden er dyr. Men mærker man, at frisk luft, grønne omgivelser og mere plads er et stort behov, er det værd at overveje, om husets rammer betyder mere i det lange løb end beliggenheden.”

Find mere om