Ny ejendomsvurdering kan gøre ondt på husejerne

Foto: Boligsiden.dk
Skrevet af Ahn Line Woo Shing Hai
Journalist
GEM ARTIKEL    Boligpriser   5. august 2018   ·   2 MIN

I flere kommuner bliver husene solgt til priser langt over den offentlige ejendomsvurdering, viser en opgørelse fra Boligsiden.dk, og det kan få konsekvenser for mange husejeres økonomi.

En udregning, foretaget af Boligsiden.dk, viser, at de danske villaer og rækkehuse i 69 kommuner bliver solgt til priser over den seneste offentlige ejendomsvurdering fra 2017. I første halvår ligger den gennemsnitlige salgspris i København 79 procent over niveauet for vurderingen, og kommunen markerer sig dermed med den største positive difference. Øvrige kommuner i top fem er Tårnby, Hvidovre, Frederiksberg og Glostrup.

Forskellen vil få konsekvenser for mange boligejere, når den nye ejendomsvurdering kommer næste år, idet boligskatten er baseret på den nuværende vurdering. Sådan lyder det fra Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

”Forventningen er, at vi vil se et markant løft i vurderingen, og det vil både påvirke størrelsen på ejendomsskatten og grundskylden for den enkelte husejer. Eftersom vi endnu ikke kender de eksakte vurderinger, bør du sikre dig et vist økonomisk råderum i budgettet, hvis du skal ud og købe bolig nu. Også selvom der vil være overgangsregler, som kan dæmpe stigningen i skattebetalingen her og nu,” siger hun.

LÆS OGSÅ: Guide: Det skal du vide om de offentlige ejendomsvurderinger

I den anden ende af spektret ser vi 23 kommuner med salgspriser under den offentlige vurdering. I Lolland Kommune bliver husene solgt 37 procent under niveau.

Herunder kan du se de kommuner, hvor huspriserne er henholdsvis længst over og længst under niveau.

Top: Salgspriser over offentlig vurdering

KommuneForskel i pct.
København79 %
Tårnby68 %
Hvidovre63 %
Frederiksberg60 %
Glostrup59 %
Rødovre58 %
Køge57 %
Gladsaxe56 %
Solrød56 %
Herlev56 %
Lyngby-Taarbæk55 %
Ishøj55 %

Bund: Salgspriser under offentlig vurdering

KommuneForskel i pct.
Lolland-37 %
Langeland-30 %
Struer-26 %
Ærø-19 %
Skive-18 %
Lemvig-17 %
Guldborgsund-17 %
Vordingborg-16 %
Faaborg-Midtfyn-15 %
Sønderborg-14 %
Norddjurs-13 %
Kalundborg-13 %
(Tabellerne sammenligner den offentlige vurdering (2017) med de gennemsnitlige salgspriser på villaer/rækkehuse i 1. halvår 2018. Kilde: Boligsiden.dk)

Kategorier

Boligpriser