Guide: 10 ting din mor og far skal vide om forældrekøb

Foto: Boligsiden

Har du fået overbevist dine forældre om, at et forældrekøb er en god ide, er I nok også begyndt at undersøge, hvordan reglerne egentlig er, og hvad I skal være opmærksomme på. Få svar på jeres spørgsmål her.

Du har fået plads på drømmestudiet, og forude venter en tid med faglige udfordringer, nye venner og rigtig mange glæder. Men der er også mange frustrationer, og den første melder sig allerede nu. For hvor skal du bo? Mange nye studerende starter med korte lejemål på værelser, mens nogle få heldige får fingre i et kollegieværelse.

Det er svært for de fleste studerende at finde en bolig, der passer til både behov og pengepung. De rigtig heldige har forældre, der har råd til at lave et forældrekøb, der er blevet en populær måde for en familie at løse den unges boligkvaler på.

”Det er blevet den tid på året, hvor de nye studerende får besked om, hvilke studier de er kommet ind på. Det sætter gang i flytteplanerne, og forældrekøbet bliver på ny aktuelt for mange familier. Er I forældre eller studerende, er der mange ting, der er vigtige at vide. Derfor har vi samlet de vigtigste informationer til dig i denne guide. God boligjagt,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

Værd at vide om forældrekøb

Læser du det her før dine forældre, kan du passende printe guiden ud og lægge den ved siden af læsebrillerne på deres natborde. Det er dem, der skal tale økonomi i banken og ordne skattepapirerne. Men læs det også lige selv. Det gør dig klogere. Og vil du sikre dig endnu mere info, så klik dig ind på Boligsidens forældrekøbsside.

Bliv godkendt i banken

Det er de samme regler, der gælder for et forældrekøb, som når I køber en hvilken som helst anden bolig. Det første skridt er, at banken kan godkende forældrenes økonomi til forældrekøb.

Der er fem vigtige tommelfingerregler, som I kan tage udgangspunkt i. Det drejer sig om friværdi i ”barndomshjemmet”, rådighedsbeløbet efter alle faste udgifter er betalt, indtægtsgrundlaget, en gældsfaktor der også efter købet skal være forholdsvis lav og evnen til at spare op.

Vi har skrevet om disse tommelfingerregler i en særskilt artikel. Se det her.

Kend de nye låneregler

Fra 1. januar 2018 trådte nye låneregler i kraft, der vil gøre det dyrere for boligkøbere og boligejere i især København og Aarhus at forældrekøbe, fordi boligpriserne her er meget høje.

Har I en gældsfaktor på mere end fire gange husstandsindkomsten og en belåningsgrad på mere end 60 procent af boligens værdi, hindrer de nye regler jer i at optage risikable lån med variable renter. Det vil derfor være dyrere for jer at låne til et forældrekøb.

Læs mere om de nye låneregler her.

Forældre bliver ejere af udlejningsejendom

Når I køber en lejlighed og lejer den ud til jeres barn, bliver udlejningen sidestillet med en erhvervsmæssig udlejning. Det betyder, at I som forældre bliver ejere af en udlejningsejendom, og at I skal udarbejde et årligt regnskab og betale skat af den husleje, som jeres barn betaler.

Undersøg i forbindelse med købet, om der er regler i ejerforeningen imod forældrekøb og udleje til familie. Og sørg så også for at lave en normal lejekontrakt, der giver helt klare linjer for vilkårene for lejemålet. Kontrakten er desuden afgørende for, at jeres barn kan få boligstøtte.

Betal skat efter en af tre modeller

Der er tre forskellige modeller, du kan vælge mellem at betale skat efter. Der er forskellige regler og krav alt efter, hvilken model du vælger. De tre modeller er de almindelige skatteregler, kapitalafkastordningen og virksomhedsordningen.

Læs mere om fordele og ulemper ved de forskellige ordninger.

Træk udgifter fra i skat

Der er en lang liste af udgifter, du kan trække fra i skat. Det drejer sig om: ejendomsskatter, vand-, kloak- og renovationsudgifter, administration og revisorbistand til regnskabet, forsikring af ejendommen, skorstensfejer, snerydning og fejning, kontingent til grundejerforening, afskrivning af eventuelle tilslutningsafgifter, el, vand og varme, vedligeholdelse samt renteudgifter.

Der er altid en risiko forbundet med køb af ejendom

Når I vælger lejlighed, skal I passe på med at stirre jer blinde på muligheden for at tjene på den, når I sælger den. Vælg derfor en lejlighed, som I synes om, og som jeres barn rigtig gerne vil bo i.

”På Boligsiden.dk har vi et mantra om, at I skal købe en bolig for at bo i den. Det gør I så alligevel ikke helt med et forældrekøb, men I hjælper jeres barn med at få et godt sted at bo. Tænk det sådan, og lad være med at se forældrekøbet alene som en investering, der skal sikre en økonomisk gevinst, når den skal sælges igen. Der er altid en risiko for, at priserne begynder at falde. Se i stedet en eventuel økonomisk gevinst som en bonus,” siger Birgit Daetz.

Følg udviklingen i boligpriserne på Boligsidens Markedsindeks.

Hvis I vælger en andelsbolig som forældrekøb

Sørg for at kende andelsforeningens vedtægter. I mange foreninger er forældrekøb nemlig slet ikke tilladt, og i andre er det ikke tilladt at fremleje andelsboligen. Derfor er det slet ikke sikkert, at jeres barn kan komme til at bo i den.

Vær i øvrigt opmærksom på foreningens økonomi og andelshavernes hæftelse som ved alle andre andelsboligkøb.

Læs mere om andelsboligen som forældrekøb.

Undersøg huslejeniveuaet i det område, hvor I køber

Det kan måske være fristende at udleje lejligheden til barnet til S.U.-venlig pris. Men den går ikke. Betaler barnet for lidt i husleje, kan det blive opkrævet differencen til markedsprisen, mens forældre omvendt skal betale skat af differencen ved for høj leje.

Det er derfor vigtigt, at I undersøger priserne for udleje i det område, hvor den forældrekøbte lejlighed ligger. Og at I fastsætter huslejen, så den flugter nogenlunde med markedsprisen.

Hvis I skal sælge lejligheden videre til barnet

Skal I sælge lejligheden videre til jeres barn, kan I gøre det til 15 procent under den offentlige vurdering, hvis der i øvrigt ikke foreligger andre vurderinger af lejligheden.

Da de offentlige vurderinger frem til 2019 er fastfrosset på 2011-niveau, er det en fordelagtig måde at lave en stor værdioverførsel til barnet i en såkaldt familiehandel. Her er det dog vigtigt at være opmærksom på, at lejligheden skal være fri – altså ikke udlejet. Det kan derfor blive nødvendigt at ”smide” barnet ud af lejligheden, før det kan få mulighed for at købe den.

Læs mere om reglerne for familiehandler her.

Vær opmærksom på, at der kommer nye offentlige vurderinger i 2019

I 2019 kommer der nye ejendomsvurderinger, der i langt de fleste tilfælde vil være langt højere end 2011-vurderingerne. Derfor vil det efter 2019 blive langt dyrere for jeres barn at købe lejligheden af jer, end det er i dag.

Læs mere om de nye offentlige vurderinger og forældrekøb.