10 tips til førstegangskøbere

Foto. Boligsiden

Det kan være vanskeligt at bevare overblik over, hvad du skal være opmærksom på, når du overvejer at købe dit første hjem. Derfor har Boligsiden.dk i samarbejde med Nordea udarbejdet en guide, der kan give dig ro i maven, inden den store beslutning træffes og underskriften sættes.

Vi anbefaler, at du starter jagten med at se, hvilke boliger der er til salg. Internettet er perfekt til at skabe overblik. Både i forhold til udvalget af udbudte boliger, men også i forhold til generel markedsstatistik. Som minimum bør du tjekke, hvad og hvor meget der er til salg i øjeblikket, den seneste prisudvikling, og afslagenes størrelse i det konkrete område. På Boligsiden.dk kan du se, hvilke boliger der er til salg, men vi er også leveringsdygtige på samtlige oplysninger, der klæder dig på en til eventuel forhandlingsposition. Oplysningerne er både gratis og frit tilgængelige. 

”Det vigtigste, når man skal investere i en bolig, er at være realistisk og have styr på de kedelige ting, såsom hvor meget man må låne. Normalt må man ikke låne mere end fire gange så stort som ens årlige indkomst, med mindre hele lånet er med fast rente og afdrag. Derfor nytter det ikke noget at forelske sig i en alt for dyr bolig, man kan trods alt ikke leve af havregrød de næste 15 år,” siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

Det er vigtigt, at du husker at inddrage rådgivere så tidligt som muligt i processen. Banken kan hjælpe med budget og finansiering, den byggesagkyndige kan give en neutral vurdering af boligens stand og størrelsen på eventuelle udbedringer, og advokaten kan efterse alle relevante dokumenter, så der ikke opstår kedelige overraskelser. Du bør også overveje en køberrådgiver, der blandt andet kan hjælpe med uafhængig information om området og med at forhandle pris og overdragelsesbetingelser. Det kan spare dig for både bekymringer, besvær og penge.

10 råd til boligkøbet

Lise Nytoft Bergmann, chefanalytiker og boligøkonom, Nordea:

  • Start boligkøbet i banken. Få udarbejdet et budget og find ud af, hvad boligen må koste. Vær opmærksom på, at budgettet er vejledende. Hvis boligen er i perfekt stand og har et flot energimærke, kan man normalt gå lidt over budget, mens det modsatte gør sig gældende, hvis man falder for et håndværkertilbud.
  • Tag en grundig snak i familien om de vigtigste ønsker. Hvor i landet vi I gerne bo, hvor mange værelser skal der være, skal boligen være indflytningsklar, skal det være tæt på offentlig transport, skal der være plads til, at familien kan vokse, har I brug for daginstitution og skole i nærheden, hvor meget støj og trafik må der være, og er det vigtigt, at der er natur tæt på? Det er blot nogle af de spørgsmål, I bør overveje, når I kigger efter jeres næste hjem. Og til sidst – hvad er need to have, og hvad er nice to have – altså hvad kan du under ingen omstændigheder leve uden, og hvad kunne blot være lækkert at have. Man kan sjældent få det hele, så det er vigtigt at prioritere.
  • Start boligjagten på internettet for at få et overblik over, hvad der er til salg i det ønskede område. Udnyt også den tilgængelige statistik fx i form af markedsindeks og tidligere solgte boliger i samme område. Salgspriser, udbudspriser, liggetider, nedslag mv. giver en godt indtryk af temperaturen på markedet.
  • Kig på flere boliger, inden beslutningen træffes. Også gerne på nogle boliger, der ikke matcher alle krav eller ligger lidt uden for det foretrukne område. Nogle gange bliver man positivt overrasket, og ellers kan det bekræfte en endnu mere i de krav, man først stillede.

Som Lise Nytoft Bergmann er inde på, er det en god idé at kigge på områder, som man måske ikke havde overvejet i første omgang. Her er værktøjet ‘Mine steder’ et perfekt redskab. Det fortæller dig, hvor langt du får til arbejdspladsen, børnenes skole, golfklubben eller hvad end det er vigtigt. På den måde ser du forskellige boliger på et kort, og det bliver nemmere for dig at vurdere, hvor langt du får til de adresser, du dagligt eller ofte tager til og fra.

Funktionen ’Rejsetid’ er også en mulighed. Den kan bruges til at udforske områder, du måske ikke havde overvejet at bosætte dig i. Rejsetid giver dig nemt et overblik over, hvor langt du kan komme fra en bestemt bolig i et afgrænset tidsrum. Du kan se tidsmålinger for ture på gåben, på cykel, med offentlig transport eller i bil.

”Når man har kigget på kortet og set, at områder, som man ikke før havde overvejet, kan være en mulighed, er det en god idé at gå i tur i området. Så får man hurtigt en fornemmelse af om, om man kunne forestille sig at bo der,” siger Birgit Daetz.

  • Indhent relevante dokumenter om boligen bl.a. tilstandsrapport, elinstallationsrapport, energimærke, energiplan, ejerforeningsreferater, lokalplan mv. Få evt. hjælp af eksperter til at forstå dokumenterne.
  • Husk at forhandle om prisen. Få evt. hjælp fra en køberrådgiver. Læs eventuelt mere om, hvorfor det kan være en god idé her.
  • Inddrag egne eksperter, inden underskriften sættes. Herunder byggesagkyndig, bank og advokat. Er tiden knap, så sørg for at få et advokat- og bankforbehold ind i købsaftalen. Det giver dig ofte omkring en uge, hvor du (kvit og frit) kan springe fra handlen.
  • Få styr på forsikringerne og overvej en ejerskifteforsikring. Vær opmærksom på, at ejerskifteforsikringen kun dækker skjulte fejl og mangler, og ikke aldersrelaterede skavanker. Den dækker ikke ting, der allerede er beskrevet i tilstandsrapporten.
  • Vælg finansiering og husk at det lån, der har den laveste ydelse, er ikke altid det bedste valg på langt sigt. Stil krav til bankrådgiveren om at forklare fordele og ulemper ved de enkelte låntyper og tag en snak om konsekvenserne, hvis renten stiger eller falder.
  • Husk at fejre boligkøbet!

Brug for at blive klædt endnu bedre på? Læs også artiklen: 7 fejl du ikke skal begå som førstegangskøber

Find mere om