Markant dyk: Laveste udbud af sommerhuse i seks år

sommerhus

Foto: Boligsiden

Det samlede antal af sommerhuse til salg i Danmark ligger otte procent under niveauet på samme tidspunkt sidste år. Udbuddet i en marts måned har dermed ikke været lavere i seks år, viser nye udbudstal fra Boligsiden.dk.

Kalenderen melder om forår, og det betyder en øget aktivitet på markedet for sommerhussalg. Det ses blandt andet ved, at flere danskere har sat sommerhuset til salg henover den seneste måned. Helt præcist er udbuddet siden primo februar steget 2,5 procent, men sammenligner man det aktuelle udbud med antallet af sommerhuse til salg på samme tidspunkt sidste år, er der tale om et mærkbart fald på otte procent. Det viser nye tal fra Boligsiden.dk.

Lige nu er der omkring 10.140 sommerhuse på markedet, og kaster man et blik på udbudstal fra indeværende årti, viser tallene, at antallet af salgsemner ikke har været lavere i en marts måned siden 2011. Årsagen til det lave niveau skal primært findes i et exceptionelt godt salg i 2017.

”Et fald i udbuddet kan tolkes på flere måder. Det kan være et tegn på, at færre vælger at forsøge at sælge, fordi markedet er på lavt blus, men i det her tilfælde skyldes det nærmere det modsatte. Årsagen er, at der ganske enkelt blev gjort et stort indhug i udbudsmassen henover sidste år, hvor en ændring i lånereglerne for sommerhuskøb gjorde det betragteligt billigere at købe sommerhus,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk, og fortsætter:

”Den stigning i udbuddet, vi har set henover den seneste måned, giver et fingerpeg om, at optimismen blandt sælgerne er intakt, og det vil vi uden tvivl kunne aflæse i salgstallene i den kommende sæson på sommerhusmarkedet. Kombineret med det årlige fald, er der stærke indikationer på, at det imponerende salg, vi så sidste år, fortsætter.”

En landsdækkende tendens

Det faldende udbud er en landsdækkende tendens, idet antallet af sommerhuse til salg nu er lavere i samtlige regioner. Helt præcist er der tale om regionale ændringer på mellem 5,7 og 12 procent.

I Region Midtjylland er det særligt værd at bemærke udviklingen i Syddjurs Kommune, hvor udbuddet er faldet 19 procent henover det seneste år samtidig med, at salget er steget 40 procent, når man sammenligner antallet af handler i 2016 og 2017. Lignende udvikling ses i kommuner som Ringkøbing-Skjern, Gribskov, Aalborg, Vesthimmerland, Guldborgsund, Odsherred, Varde og Tønder.

”Det betyder, at der ikke kun er blevet solgt en masse sommerhuse fra det eksisterende udbud, men at der også er trådt en masse nye sælgere ind på markedet, fordi både salgstiden og priserne nu er på et så gunstigt niveau, at det kan betale sig at sælge,” siger Birgit Daetz.

Fritidshuse i udbud:

RegionAntal boligerÆndring pr. månedÆndring pr. år
Hele landet10.1412,5 %-8 %
Hovedstaden1.0675,5 %-6,7 %

Midtjylland2.3682,2 %-9,5 %
Nordjylland2.4471,6 %-5,7 %
Sjælland2.3073,9 %-6 %
Syddanmark1.9520,9 %-12 %

(Opgørelsen dækker over det aktuelle udbud primo marts. Kilde: Boligsiden.dk)

Øvrige nøgletal:

  • Udbuddet af villaer og rækkehuse er ligeledes faldende. Henover det seneste år gælder det en nedgang i antallet af salgsemner på 4,1 procent. Dog ses en mindre stigning siden sidste måned på 0,4 procent.
  • Samme tendens ses på markedet for ejerlejligheder, hvor udbuddet har taget et dyk på 1,5 procent henover det seneste år. Det største årlige fald ses i Region Sjælland, hvor der nu er 6,3 procent færre ejerlejligheder til salg. Henover den seneste måned er der på landsplan tale om en stigning på 0,6 procent.
Find mere om