Hele Danmarks boligmarked: Hussalget på Bornholm stiger 130 procent på fem år

Foto: Boligsiden

I en artikelserie ser Boligsiden.dk nærmere på boligmarkedet i Danmarks 11 landsdele. Denne gang er fokus på Bornholm, hvor boligsalget er steget eksplosivt henover de seneste fem år. Tal viser, at der blev købt huse for 62,5 millioner kroner i oktober, og det er en stigning på 132 procent siden samme måned i 2012.

Artiklen her er den tredje i temaet ”Hele Danmarks Boligmarked”, hvor Boligsiden.dk zoomer ind på boligmarkedet i landets 11 landsdele. Der bliver fokuseret på forhold, der er særlige for det specifikke område samt den seneste udvikling i priser, salgstal og udbud. Artikelrækken bliver løbende publiceret henover de kommende måneder. I denne omgang kigger vi nærmere på Bornholm.

Solen skinner over det bornholmske boligmarked, der har været igennem en rivende udvikling i løbet af de seneste fem år. Landsdelen i Østersøen gør sig særligt bemærket, når man zoomer ind på det samlede beløb, der bliver købt huse for.

I oktober blev det til et salg på 62,5 millioner kroner, hvilket er en stigning på 132 procent i forhold til samme periode for fem år siden. Det gør Bornholm til den mest fremadstormende landsdel i Danmark, når det kommer til den procentuelle stigning i den samlede købssum.

”En stigning i den størrelsesorden er højst bemærkelsesværdig og vidner om et marked, der er blevet vækket til live efter at have været i dvale. I de øvrige 10 landsdele taler vi stigninger på mellem 52,5 og 125,7 procent, så der er noget at fejre på Bornholm. En forklaring på den markante stigning er blandt andet, at vi netop har set et boligmarked på lavt blus over en længere årrække. Når efterspørgsel og prisstigninger så endelig melder sig, er effekten stor,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

Det bedste år på Bornholm

Og den positive udvikling er ikke blot tal og statistik. De gode takter mærker ejendomsmæglerne tydeligt, og meldingen er klar.

”I år bliver ejendomsmæglernes bedste år på Bornholm. Vi har som samfund på hele øen arbejdet for at gøre os attraktive. Folkemødet og hele den kulinariske bølge har øget kendskabet til Bornholm, ikke kun som turistmål, men også som bopæl. Og vi ser nu, at en stor del af boligkøberne er tilflyttere, der netop er produktive og iderige folk,” siger Martin Kok-Hansen, der er indehaver af danbolig Bornholm.

Men det er ikke de eneste, der drømmer om et liv på solskinsøen. Naturen, det rolige liv, en pendlertid på maksimum 30 minutter i bil og et børnevenligt miljø tiltrækker både børnefamilier og en gruppe af købere, der planlægger et otium i nye rammer. Sådan lyder meldingen fra ejendomsmægleren.

Og så er der priserne. Selvom de er steget knap 32 procent på fem år, er det stadig muligt at betale sig fra drømmehuset, og det har køberne fundet ud af.

”Vi har en del kunder fra hovedstaden, som kommer med en friværdi efter et boligsalg. De har måske solgt en villa til fem-seks millioner og kan købe et hus i første række til havet for under det halve. Det betyder, at de kan sidde gældfrit i en ejendom. Netop dét virker attraktivt for mange, og når interessen stiger, påvirker det også prisniveauet,” siger Martin Kok Hansen.

Fra lavpunkt til højdepunkt

I kriseårene var Bornholm hårdt ramt, og i 2012 nåede markedet et lavpunkt med lange liggetider og en lav salgsprocent. Den fortæller, hvor mange af de boliger, som tages af markedet, der rent faktisk bliver solgt. Helt konkret har salgsprocenten ændret sig fra cirka 54 procent til 87 procent på fem år.

”Flere købere rykkede ind i midten af 00’erne, hvor priserne var på deres højeste, og det betød, at mange måtte sælge med et tab eller ganske enkelt blive boende og tage huset af markedet for at undgå et minus, da priserne dykkede. Først i 2013 begyndte det at vende igen, og nu ser vi, at vi ligeså langsomt nærmer os toppen. Der er dog stadig plads til prisstigninger, og jeg forventer også en fortsat opadgående kurve til næste år,” siger Martin Kok Hansen.

I Allinge har mæglerkæden allerede nu en god statistik for hussalget, hvor købsprisen ligger to procent over udbudsprisen. Årsagen er, at der ofte er flere købere om buddet.

Og billedet af den stigende efterspørgsel bakkes op af en salgstid, der er faldet 75 dage fra november 2012 til november i år. Det vil sige, at det nu tager 149 dage at sælge et hus, hvilket er et par uger kortere end landsgennemsnittet. Samtidig er den rabat, der bliver forhandlet på et huskøb, faldet 55 procent i perioden.

Fakta om Bornholm:

  • Landsdelen Bornholm omfatter Bornholms Kommune.
  • Landsdelen er Danmarks østligste med en placering i Østersøen. Bornholm har et areal på lidt over 588 kvadratkilometer.
  • Indbyggertal i 2017: 39.627 (Kilde: Danmarks Statistik)

10 nøgletal for husmarkedet på Bornholm:

Nøgletal20122017Ændring i pct.
Salgspris pr. kvm5.339 kr. (okt.)7.042 kr. (okt.)31,9 %
Salgstid223 dage (nov.)149 dage (nov.)-33 %
Antal solgte36 (okt.)68 (okt.)88,9 %
Samlet salg i kr.26.942.000 kr. (okt.)62.567.500 kr. (okt.)132,2 %
Salgsprocent53,7 % (nov.)87,2 % (nov.)33,4 %
Nedslag pr. kvm465 kr. (nov.)209 kr. (nov.)-55 %
Antal i udbud655 (nov.)307 (nov.)-53,1 %
Antal nye til salg49 (nov.)66 (nov.)18,2 %
Udbudspris pr. kvm7.097 kr. (nov.)7.700 kr. (nov.)8,5 %
Liggetid i dage769 (nov.)329 (nov.)-54,1 %

(Alle nøgletal er hentet fra de seneste opgørelser af Boligsiden.dk’s udbudsstatistik, Boligsiden.dk’s opgørelse af handelsaktivitet og Boligsidens Markedsindeks)

Find mere om