Bolighandel: Østjyderne køber flest huse

Foto: Boligsiden

I en artikelserie ser Boligsiden.dk nærmere på boligmarkedet i Danmarks 11 landsdele. Denne gang er fokus på Østjylland, hvor hussalget er steget knap 50 procent på fem år. Derudover er det den landsdel i Danmark, hvor der er blevet solgt ubetinget flest huse henover den seneste måned.

Artiklen her er den fjerde i temaet ”Hele Danmarks Boligmarked”, hvor Boligsiden.dk zoomer ind på boligmarkedet i landets 11 landsdele. Der bliver fokuseret på forhold, der er særlige for det specifikke område samt den seneste udvikling i priser, salgstal og udbud. Artikelrækken bliver løbende publiceret henover de kommende måneder. I denne omgang kigger vi nærmere på Østjylland.

”Når vi ser på boligsalget, kommer 2017 til at slå både 2015 og 2016.”

Sådan lyder den klare melding fra Peter Dybvad, der er indehaver af tre Nybolig-butikker i Aarhus-området. Og han er ikke den eneste østjyske ejendomsmægler, der kan gå på juleferie med en god salgsstatistik i baglommen. Hele det østjyske boligmarked er lige nu særdeles aktivt.

I november måned var Østjylland den landsdel, hvor der blev solgt allerflest huse. Helt præcist skiftede 629 huse hænder i årets 11. måned, og det er hele 120 flere end i den landsdel, der suser ind på andenpladsen. Sammenligner man salget i sidste måned med antallet af handler for blot fem år siden, ser man en stigning på knap 50 procent. Og hos Peter Dybvad i Aarhus er udviklingen endnu mere markant.

”Kigger vi på vores tal, ligger salget 20 procent over sidste år og stort set på det dobbelte i forhold til for fem år siden. Aarhus trækker væksten i landsdelen, men hvis vi kigger på udviklingen, skal man ikke undervurdere det omkringliggende boligmarked. I mange områder i periferien af Aarhus ser vi den største vækst,” siger ejendomsmægleren, der har butikker i Aarhus Vest, Tilst og Galten.

Hussalg for 1,4 milliarder kroner

En vægtig indikator for den positive udvikling i Østjylland er den samlede købssum for alle landsdelens bolighandler. Og i området omkring den jyske næsetip blev der købt huse for 1,4 milliarder kroner i november alene.

Det er ikke kun 250.000 kroner mindre end i Nordsjælland, der topper listen over den største samlede sum, men det er også en stigning på 76 procent på fem år.

”Vi har set generelle prisstigninger i hele landet, men når vi nærmer os en stigning i købssummen, som den vi ser i Aarhus, vidner det om en massiv vækst. Vel at mærke en vækst, der er båret af mere og andet end blot Aarhus. Effekten af stigende priser her, er en afsmitning på oplandet og nabokommunerne, fordi det høje prisniveau får boligkøberne til at søge tanden længere ud end tidligere. Det er gavnligt for de kommuner, hvor handelsaktiviteten tidligere har været langt mindre,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

Østjyder med blod på tanden

Østjylland vækster da også. Fra 3. til 4. kvartal voksede landsdelen Østjylland med lidt over 5.300 personer, viser folketal fra Danmarks Statistik. Og i takt med at flere nye mennesker kommer til, kommer der også nye boliger. Det gælder særligt projektboliger.

”Der har generelt været et stigende prisniveau på villaer, der ligger tæt på Aarhus, og når priserne stiger, bliver mange inspireret til at sælge huset. Når man ser naboen sælge til en højere pris end forventet, får man blod på tanden. Og med de mange projektbyggerier, bliver der åbnet op for, at flere kan få den centralt beliggende bolig, de drømmer om. Lige nu er tendensen, at det grå guld rykker fra parcelhuset og ind til byen,” siger Peter Dybvad.

Og det efterlader et øget antal huse i udbud. I Østjylland blev der sat betragteligt flere nye huse til salg i sidste måned sammenlignet med de øvrige landsdele.

”Det viser en stærk tro på markedet og en øget salgsoptimisme, som er ganske velfunderet, når vi ser på udviklingen på markedet henover 2017. Og lige nu er der intet, der tyder på, at salget vil dykke i Østjylland i det nye år,” siger Birgit Daetz.

Peter Dydvad supplerer:

”Lige nu er markedet sådan, at hvis den rigtige bolig er der, så slår folk til med det samme. Hvis vi skuer nogle år tilbage til under krisen, var der mange, der gerne ville af med huset, men der var ingen købere. Lige nu er vores største udfordring ikke at finde en køber, men at få de rigtige huse til salg.

Fakta om Østjylland:

  • Landsdelen Østjylland omfatter kommunerne Favrskov, Hedensted, Horsens, Skanderborg, Silkeborg, Odder, Syddjurs, Norddjurs, Samsø, Randers og Aarhus.
  • Landsdelen, der er beliggende med kystlinje mod Kattegat, har et areal på lidt over 5.841 kvadratkilometer.
  • Indbyggertal pr. 4. kvartal 2017: 882.775 (Kilde: Danmarks Statistik)


10 nøgletal for husmarkedet i Østjylland:

Nøgletal2012 (nov)2017 (nov)Ændring i pct.
Salgspris pr. kvm12.204 kr.13.883 kr.13,8 %
Salgstid206 dage160 dage-22,3 %
Antal solgte42362948,7 %
Samlet salg i kr.810.057.909 kr.1.424.591.469 kr.75,9 %
Salgsprocent47,9 %64,4 %16,5 %
Nedslag pr. kvm754 kr.481 kr.-36,2 %
Antal i udbud6.3685.547-53,1 %
Antal nye til salg665829-12,89 %
Udbudspris pr. kvm13.876 kr.15.309 kr.10,33 %
Liggetid i dage576251-56,4 %

(Alle nøgletal er hentet fra november-opgørelserne af Boligsiden.dk’s udbudsstatistik, Boligsiden.dk’s opgørelse af handelsaktivitet og Boligsidens Markedsindeks)

Find mere om