Boligkøb: Sådan vinder du en budkrig

Foto: Boligsiden

Hvordan ender du med nøglen til drømmeboligen, når der er flere interesserede købere – og vel at mærke uden at gå langt over budget? Få fem gode råd lige her.

Du har endelig fundet drømmeboligen, og banken har sagt ja til, at du kan skyde et bud af sted. Til stor irritation finder du ud af, at der også er andre potentielle købere på banen. Spørgsmålet er nu, hvordan du får udkonkurreret dem uden at sprænge budgettet?

I mange tilfælde bliver det unægtelig tallet på papiret, der bliver afgørende for, hvem der ender som ny ejer. Men engang imellem er der et par andre tricks, der kan få dig foran i køen, uden at det nødvendigvis skal koste dig mere, end du har kalkuleret med. Nøgleordene er fleksibilitet og research.

”Som køber kommer man langt ved at tilpasse sig sælger. Er der for eksempel fokus på en hurtig overtagelse, er det dumt at insistere på, at det passer dig bedre med en lang overtagelsesperiode. Det er ret simpelt,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk, og fortsætter:

”Derudover er det vigtigt at orientere sig i markedet, som udvikler sig konstant. Har man ikke sat sig ind i priser i området og graden af konkurrence, kan det blive svært at agere på en måde, der gør, at du ender som ny ejer.”

5 gode råd

Hvis du står overfor at skulle købe i et område, hvor der kan være flere om buddet, får du herunder en række ideer til, hvordan du kan sikre, at det er dig, der ender med at score drømmeboligen.

1. Find ud af, hvad du virkelig har råd til
At købe bolig er muligvis den største investering, du kommer til at foretage i dit liv. Og eftersom der er mange følelser involveret, når du falder for et hus eller en lejlighed, er det nemt at lade sig rive med af stemningen. Derfor er første skridt at finde dit maksimumbeløb, så du rent faktisk har råd til at købe, hvis sælger accepterer dit bud.

Lukker du en handel, men finder ud af, at du ikke har råd alligevel, kan det blive dyrt. Fra sælger skriver under, har du en fortrydelsesret på seks hverdage, men det koster én procent af købssummen at bakke ud af handlen. Med et advokatforbehold i købsaftalen, kan du dog fortryde gratis i en periode på nogle dage, efter du selv har skrevet under.

2. Forhold dig realistisk til forhandlingen
De fleste har en idé om, hvordan en forhandling bør foregå. Køber kommer med et bud et stykke under udbudsprisen, og så mødes man mere eller mindre på midten.

I nogle områder af landet holder den strategi stadig, men i de mere attraktive områder, kan det være en mindre god plan at begynde med et lavt bud. Ganske enkelt fordi man så allerede i startfasen bliver overhalet af de øvrige interesserede.

3. Lav en analyse af området
Men hvor meget skal du så egentlig byde? Begynd med at undersøge, hvordan det generelle prisniveau i området er. Du kan for eksempel tjekke kvadratmeterprisen i din kommune på Boligsiden.dk. Det kan give en indikation af, om udbudsprisen er lav, høj eller helt fair. Beliggenhed og forbedringer influerer naturligvis også på prisen.

Selvom mæglernes formål er at sælge boliger, kan det alligevel godt betale sig at tage en snak med et par stykker i området. Hvis tendensen er, at boligerne bliver solgt til prisen, ved du, at du bliver nødt til at byde højt. Det kan give dig en fordel, hvis de andre forholder sig mere konservativt.

4. Foreslå et hurtigt salg
Det er naturligvis forskelligt, hvor travlt en sælger har med at komme videre, men i nogle tilfælde er tid mere værd end kroner og ører. Har sælger allerede en anden bolig på hånden, er vedkommende formentlig interesseret i at lukke handlen hurtigt – også selvom der måske kunne komme et højere bud ved at vente.

Et tilbud om at kunne lukke en handel på et par uger kan derfor virke attraktivt, og muligheden for at prisen holder sig under udbudsprisen er ganske god. Den vigtigste forudsætning for, at det kan lykkes er, at du på forhånd har fået en skriftlig garanti fra din låneudbyder, så du ikke først skal i gang med den del af processen, efter handlen er underskrevet.

5. Udlej huset til dets ejere
Folk sælger af vidt forskellige årsager. Og mens nogle skal af med huset hurtigt, arbejder andre i et helt andet tempo. Det gælder for eksempel, hvis sælger endnu ikke har fundet noget nyt. Det kan give et større spillerum for flere bud, hvilket gør det sværere for dig, men hvis du er fleksibel med indflytningsdatoen, kan du godt lave en hurtig handel alligevel.

Det er en utraditionel løsning, men hvis sælger gerne vil have en lang overtagelse, kan du tilbyde at udleje boligen til dem i det antal måneder, de skal bruge til at finde et nyt hjem. Det kan måske få dem til at acceptere en hurtig handel. Og med den slags løsning kan du muligvis også slippe af sted med at byde et stykke under udbudsprisen.

Find mere om