Ny boligaftale påvirker ikke lysten til at købe

Bo i villa ved havet for langt mindre end paa Strandvejen (Foto: Mikael - Boligsiden.dk)
Skrevet af Simon Møbjerg Sørensen
Journalist
GEM ARTIKEL    Brugerundersøgelse   25. maj 2017   ·   3 MIN

Efter Folketingets partier vedtog en ny boligskatteaftale i starten af maj, spurgte vi Boligsiden.dk’s brugere, om aftalen har betydning for deres overvejelser om at købe ny bolig.

En ny boligskatteaftale har været et hedt politisk emne hele foråret. I begyndelsen af april blev der dømt tænkepause, da regeringen ikke kunne finde opbakning til den model, de havde lagt frem. Den 2. maj kom finansminister Kristian Jensen (V) så endelig ud af døren til ministeriets forhandlingslokaler med en aftale i hånden.

Men hvis aftalen havde til formål at få boligkøberne til at ændre adfærd, har det tilsyneladende ikke hjulpet. Vi har spurgt Boligsiden.dk’s brugere, om boligskatteaftalen har betydning for deres overvejelser om at købe ny bolig. 61 procent svarer, at det har den ikke, mens 18 procent svarer, at de har kigget gennem længere tid, og at de fortsætter ufortrødent. I alt har aftalen altså ikke betydning for 79 procent.

”Vi forventede, at en ny boligskatteaftale ville betyde, at folk ville sige, at så er det nu, vi skal købe. Men aftalen har fået skyld for at være svær at forstå, og det kan meget vel være, at det netop er det, de her svar er et udtryk for. De viser i hvert fald, at det kun er få, der vil ændre adfærd. En anden forklaring er, at dem der allerede ejer en bolig har fået en gulerod i form af indefrosset grundskyld, der svækker incitamentetet til at sælge,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

Et højere millionærknæk

Et af hovedpunkterne i aftalen er et nyt millionærknæk, der gør, at de én procent dyreste boliger bliver beskattet med en ejendomsværdiskat på 1,4 procent. Knækket forventes at lande på boliger med en vurderingspris på 7,5 millioner kroner eller mere. En væsentlig forbedring for de berørte boligejere, der hidtil har skullet forholde sig til et millionærknæk på tre millioner kroner med ejendomsværdiskat på tre procent.

13 procent svarer, at de vil begynde at kigge efter ny bolig under millionærknækket, og kun 4 procent af de adspurgte vil overveje at købe noget over knækket på 7,5 millioner kroner. Boliger i netop den prisklasse hænger ikke på træerne. Således er der lige nu 66.330 boliger til salg på Boligsiden.dk. To procent af dem koster 7,5 millioner kroner eller derover.

”Det nye millionærknæk får ikke boligkøberne op af stolene i store flokke, og det skyldes både, at udbuddet ikke er særlig stort, og at der ikke er så mange, der er på markedet for at købe i den prisklasse,” siger Birgit Daetz og peger på, at det er afgørende for både boligejere og boligkøbere at sætte sig ind i de nye regler.

”Hvad end du vil beholde dit hus, sælge eller købe, så er det en god ide at finde ud af, hvad de nye regler betyder for dig. Boligskatter indgår i regnestykket, når banker udregner udgifter og rådighedsbeløb i forbindelse med, at de skal vurdere, hvor meget du kan låne til en bolig. På den måde påvirker det privatøkonomien meget direkte,” siger hun.

Se hvor der er flest af de nye millionærknæk.

Sådan gjorde vi

Fra den 3. til den 15. maj 2017 spurgte vi Boligsiden.dk’s brugere: ”Har den nye aftale om boligskat betydning for dine overvejelser om at købe ny bolig?” Vi fik 682 svar, der fordelte sig således:

Kategorier

Brugerundersøgelse

 

Kan du lide det, du læser? Få de vigtigste nyheder med vores nyhedsbrev, der udkommer to gange om måneden. Tilmeld dig i dag.