Vildt køtilbud: Kommune sponsorerer ejerboliger til 1 krone

Amager, Kanal, København, Udsigt, Panorama, Lejligheder, Byen (Foto: David Buchmann - Boligsiden.dk)
Skrevet af Ahn Line Woo Shing Hai
Journalist
GEM ARTIKEL    Boligpriser   1. april 2017   ·   3 MIN

København skal være for alle, og det skal afspejle sig i beboersammensætningen. Sådan lyder det fra Borgerrepræsentationen, der vil afsætte et større milliardbeløb til et storstilet boligprojekt. Og er du heldig, kan du i den forbindelse score en lejlighed til kun én krone. DENNE ARTIKEL ER EN APRILSNAR.

Der skal mere diversitet ind i boligområderne i de centrale dele af København. Sådan lyder meldingen fra flere medlemmer af Borgerrepræsentationen, der med et flertal har vedtaget at afsætte et større milliardbeløb til et storstilet projekt, der skal omdanne byen til et lille stykke gennemsnitligt Danmark.

”Helt konkret vil vi hen over en årrække på ti år opkøbe dødsboer, der falder inden for en række kriterier for størrelse og pris. Kompromiset mellem fløjene, og trækplastret for de efterladte, bliver en sløjfet arveafgift. Målet er at videresælge op mod 1.000 ejerlejligheder på ti år til kun en krone per styk,” lyder det i en skriftlig kommentar fra arbejdsgruppen.

Planen er at videresælge lejlighederne via en lodtrækning, der opdeles i forskellige grupper for netop at sikre diversiteten. Indtil videre er grupper som studerende, folk med handicap, enlige forsørgere, seksuelle og etniske minoriteter, storfamilier og arbejdsløse en del af planen. Lodtrækningen er åben for folk i hele landet, men der laves en særlig pulje for københavnere, der har boet i byen i over 10 år.

Et indbringende køtilbud

Tilmelding kræver, at man møder op som ved et klassisk køtilbud, og datoen for eventet bliver meldt ud efter påske. De første 5.000 med papirerne i orden får et lod, der kan vise sig at være ganske indbringende.

”Uanset hvordan man vender og drejer det, er der ikke nogen tvivl om, at det vil ændre på de eksisterende dynamikker på boligmarkedet. Hvis en stor andel af lejlighederne befinder sig i et snævert geografisk område, vil det skabe en skævvridning med et økonomisk tab til følge,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

Også derfor har Frederiksberg kommune, der ligger midt i København, valgt at stå uden for initiativet.

”Vi har den største andel af ældre boligejere i hovedstaden og samtidig de højeste kvadratmeterpriser i landet. Det ville være fuldstændig hul i hovedet at tillade den form for boligkøb i en kommune som vores. En krone for en lejlighed er det rene vanvid,” lyder det fra Christen K. Jensen, der er talsmand for en borgergruppe imod initiativet.

Frygt for faldende boligpriser

Ejendomsmæglerbranchen er ligeledes rødglødende. Flere mæglerkæder er nu gået sammen om at arrangere en demonstration på Rådhuspladsen i København. Frygten er, at projektet, som mæglerne kalder ’latterligt’, kan få boligpriserne til at styrtdykke, og branchen lægger nu op til kamp.

”Frygten er ikke ubegrundet, da mæglerne kan se frem til at gå glip af en masse salærer. Desuden er der en risiko for, at de nye ejere går efter hurtige penge og derfor sælger efter ganske kort tid til lavere priser, der presser værdien yderligere i området,” siger Birgit Daetz.

Ifølge Københavns Kommune har man dog taget visse forholdsregler, der netop skal modvirke hurtige salg. Sælger man indenfor ti år, ender boligen tilbage i hænderne på kommunen. Og fortjeneste bliver der ingen af, da prisen vil forblive en krone.

Hvis du drømmer om at vinde lodtrækningen, skal du inden eventet indtaste en række personlige oplysninger til brug for kommunen. Det kan du gøre her.

 

Kan du lide det, du læser? Få de vigtigste nyheder med vores nyhedsbrev, der udkommer to gange om måneden. Tilmeld dig i dag.