Sange om byer: Her er der poesi på boligmarkedet

Foto: Boligsiden

Byer som Skanderborg, Aarhus og Holbæk er genstand for versefødder og sing-along. Og lokalhymnerne gør en forskel for sammenholdet i byerne, mener sangskriver. Her ses et lille udsnit af den stejle Langelandsgade i ‘Smilets by’.

Når du køber ny bolig, køber du ikke kun et hjem, men i nogle tilfælde også et lille stykke melodisk kultur. For mange danske byer har deres egen hymne, og det er ikke kun hovedstaden, der er omdannet til musikalsk poesi af populære kunstnere.

Peter Sommer udødeliggjorde Skanderborg med sin ”8-6-6-0”, Love Shop har med ”Copenhagen Dreaming” været fast indslag i radioen i mange år, og længe før det satte Peter Belli Holbæk på landkortet som en by, der er ”lige som din mor”.

Men hvor man i København eller Aarhus måske ikke lige mødes hos købmanden eller på det lokalhistoriske arkiv og snakker om gamle dage, er der i de små byer på landet ofte et anderledes sammenhold, der er med til at gøre landsbyerne attraktive for tilflyttere.

”En enkelt sang får formodentlig ikke sælgere til at strømme til en by, men historien om en landsby med et godt sammenhold kan være en vigtig faktor i forhold til at tiltrække købere. Sammenholdt med beliggenhed, infrastruktur og kvadratmeterpriser, kan et godt lokalmiljø være afgørende for, at f.eks. en børnefamilie vælger at bosætte sig i én bestemt landsby”, siger kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk, Birgit Daetz.

Landsbysange genopliver historien

Anders Graae kalder sig selv for en moderne skjald. Han er sangskriver og musiker og har igennem to år besøgt 12 landsbyer og skrevet sange til og om dem som en del af projektet Landsbysange .Projektet er lavet af Kulturring Østjylland, en sammenslutning af kommuner i Østjylland under navnet Kultur på hjul.

Projektet er udsprunget af et ønske om at folde alle de historier ud, der findes i relationerne rundt om i landets afkroge og at formidle et bredere billede af Danmark end bare ‘Udkantsdanmark’. For det er det, man kan med en sang, siger Anders Graae, der har oplevet enorm lokal opbakning til sit projekt undervejs:

”En god sang kan formidle det, der er særligt ved byen, så man kan mærke stedet, når man hører sangen. Jeg oplever, at det skaber sammenhold og stolthed at have sin egen sang i en by. At få sat ord og toner på det sted, man bor, det er noget helt særligt,” siger Anders Graae og fortsætter:

”Folk bliver ekstra stolte af deres by og deres historier, og de nyder at lære mere om deres egen historie. De gamle i byen nyder at genopleve historien, og de unge tilflyttere får et helt særligt forhold til deres nye hjem, når de finder ud af, hvad de er dumpet ned i.”

En højere enhed

Men hvad gør en sang om en by til en god sang? Ifølge Anders Graae er det et spørgsmål om, at flere elementer er til stede og til sammen går op i en højere enhed.

”Sangen skal have et meget naturligt og melodisk flow. Og poesi og fakta skal gå hånd i hånd.
Og så er det også altid godt med et meget “syng med-agtigt” omkvæd. En af mine egne favoritter er ”Lav sol over Aarhus” af Gnags og Peter AG. Den sang rammer en helt særlig stemning både med tekst og musik. Der er et helt særligt lys og en vibe i Aarhus, når solen står på en bestemt måde. Og den stemning synes jeg, Gnags har ramt helt vildt godt. Samtidig er teksten både poetisk og faktuel i sin måde at tage os gennem gaderne i byen på.”

Syng om din by

Vi er gået på jagt efter mere kendte sange om danske byer (og ikke om menneskerne i dem), og er nået frem til denne liste:

  • København af Ulige Numre
  • Dobbelt A af Niarn
  • Holbæk af Peter Belli
  • 8-6-6-0 af Peter Sommer
  • Lav sol over Aarhus af Gnags
  • Er du fra Tornby af Slåbrock Band
  • Døllefjelde-Musse af Blue Boys
  • Bette Liverpool af Allan Olsen (om Frederikshavn)
  • Randers Station af TV2
  • Copenhagen Dreaming af Love Shop
  • Lundeborghymnen af Fynsk Harmoniforvirring