Mig, mig, mig. Det københavnske boligmarked løb med al opmærksomheden i 2016.

Denne uge er indblik skrevet af boligmarkedsanalytiker i Nykredit Jacob Isaksen.

Året er ved at gå på hæld, og det er på tide at stoppe op og gøre status for det forgangne år på boligmarkedet. Et år, der meget har handlet om København.  Og du er også vigtig, København, med dine store prisstigninger, som vi holder øje med. Men du er ikke det eneste, jeg vil huske 2016 for.

Jeg vil huske 2016 som det år, hvor bedringen på boligmarkedet bed sig sådan for alvor fast i størstedelen af landet, og prisstigninger ikke længere kun var et fænomen, vi så i og omkring de større byer. Senest understreget af Realkreditrådets boligmarkedsstatistik, der viste husprisstigninger over det seneste år i 69 af landets 98 kommuner. Prisstigningerne kommer dermed flere og flere husejere til gode, og der er ikke længere tale om, at fremgangen på boligmarkedet kun sker på boligmarkederne i og omkring de større byer.

Som boligejer er det nu meget rart, når boligpriserne stiger – især hvis det er tilfældet i eget nabolag. Det giver på en eller anden måde sådan en dejlig fornemmelse af lethed, selv om ens bukser, som mine, strammer lidt ekstra i denne tid.

Selv om stigende boligpriser jo for de fleste er fugle på taget, så giver en øget boligformue nogle ekstra muligheder i hverdagen. Man kan fx optage et større realkreditlån og indfri en eventuel dyrere bankgæld. På den måde skulle man gerne spare nogle penge på renteudgifterne, hvilket kan give en lidt ekstra luft i økonomien til hverdag.

Går man som boligejer i flyttetanker, kan stigende priser igen være en dejlig ting. Kan man sælge boligen for lidt mere er der mere råderum til at vælge blandt salgsopstillingerne, hvis man vil have ny ejerbolig.

Og prisstigningerne kommer ikke kun boligejerne til gode. Både pris- og aktivitetsfremgang på boligmarkedet gavner boligejernes syn på fremtiden, og et lysere syn på fremtiden kan få folk til at købe bolig, og dermed bliver bedringen på boligmarkedet selvforstærkende.

Men kan priserne stige for meget? Med de ovennævnte positive effekter fra stigende boligpriser i baghovedet, fristes man let til at betragte spørgsmålet som retorisk: Selvfølgelig kan boligpriserne ikke stige for meget. Set gennem boligejernes briller er svaret desværre ikke så soleklart.

Priserne på de københavnske ejerlejligheder er årligt steget i omegnen af 10% de seneste fire år. En lang periode med kraftige prisstigninger gør det mere sandsynligt, at man løber ind i en periode, hvor priserne ikke stiger nær så meget, flader ud eller falder. Efterspørgslen daler simpelthen, fordi færre vil og kan betale prisen. Årlige prisstigninger i omegnen af 10% er på ingen måde en naturlov på det københavnske ejerlejlighedsmarked.

I flere år har næsten al snak om boligmarkedet handlet om hovedstaden, og hvor godt det går der. Nu hvor det endelig går bedre mange steder i landet, er det igen hovedstaden, der løber med overskrifterne. Nu er teksten bare ændret til, om det så går for godt på det københavnske boligmarked.

Men hvorfor skal vi være så bekymret for det københavnske ejerlejlighedsmarked, der trods alt kun huser en lille del af de danske boligejere, men samtidig får langt størstedelen af spaltepladsen i medierne? Det skal vi blandt andet for at sikre, at vi ikke ender i en situation som op til finanskrisen. Men også på grund af omtalen i sig selv. København fylder meget i mediebilledet. Sådan er det, og sådan vil det sikkert også blive ved med at være. Konsekvensen er, at udviklingen på det københavnske boligmarked har stor betydning for udviklingen på det øvrige boligmarked i Danmark. Prisfald her vil derfor hurtigt kunne få boligkøberne i resten af Danmark til at være tilbageholdende.

Men kære boligejere og boligkøbere rundt om i landet. Glem nu københavnerne for en stund. Nu er det jeres tur til at stråle i hvert fald i min lille klumme her. I er den gode historie, som jeg vil tage med ind i 2017. Nyd den positive opmærksomhed og få den til at vare ved.

Rigtig godt nytår!