Sådan flytter I sammen uden skænderier

Foto: Boligsiden

Det kan være en smule overvældende, når to boliger smelter sammen til en. Hvilken seng skal I sove i? Hvis sofa er pænest? Og er det dine eller mine billeder, der skal hænge på væggene? For nogle giver det sig selv, men for andre kan det skabe store konflikter. Boligsiden.dk klæder jer på til en (næsten) konfliktfri flytning.

Lad det være sagt med det samme: det er helt okay at være både ovenud lykkelig og samtidig en smule panisk, når man slår pjalterne sammen. For det ER et stort skridt at flytte sammen med en anden person. Hvor I før skulle planlægge at ses, er I nu sammen hele tiden. Alenetid skal skemalægges, og tv-vaner skal samkøres. Rengøring skal sættes i nyt system, og indkøb bliver en vi-opgave. Derudover skal det økonomiske puslespil lægges, og I bliver afhængige af hinandens indtægter.

”Rent økonomisk er der naturligvis fordele ved at flytte sammen: man kan nøjes med en enkelt husleje, man kan dele indboforsikring og skal kun betale en enkelt medielicens. Hvis man køber en lejlighed sammen, er det også mere overkommeligt end at skulle lægge hele beløbet selv”, siger kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk, Birgit Daetz.

4 gode råd til nye roomies

Når først økonomien er på plads, skal I sammen til at finde ud af, hvor skabet skal stå. Og har I ikke oplevet konflikter i processen hidtil, er der en stor sandsynlighed for, at de kommer nu. Derfor har vi samlet fire gode råd, der kan være nyttige i den første tid på samme adresse.

#1 Indkøring

Det er ikke kun i forbindelse med småbørn og institutioner, at man taler om indkøring. Det samme gælder for nyligt sammenflyttede par. Giv det lidt tid og giv hinanden plads til at finde ud af den bedste måde at gøre ting sammen på. Husk at sætte lidt tid af til at tale om det undervejs. Selvom det måske virker fjollet, kan det være en god idé at sætte en halv time af til at evaluere, hvordan det går efter et par uger eller tre.

#2 Hver sit liv

Giv hinanden plads til at invitere venner med hjem til middag – uden den anden behøver at være med. Husk, at I stadig kan leve hver jeres liv og ikke behøver være en integreret del af ALT, den anden gør. For nogle er det svært, for andre en helt naturlig del af hverdagen.

#3 Den gyldne mellemvej

Det kan være en stor kamel at sluge, men der ER faktisk andre måder at vaske op på end din. Find en måde, der levner plads til jer begge to, selvom det betyder, at der ikke bliver gjort rent på samme måde som før, eller at der står en beskidt skål i køkkenvasken. Husk, at det selvfølgelig også er normalt at være uenige og sammen nå frem til et fornuftigt kompromis.

#4 Økonomi

Tag stilling til, om I skal have en fælles konto til boligudgifter, licens og mad. Og husk at snakke om, hvor meget I hver især betaler. Det er også en god idé at gennemse forsikringerne og få styr på, om I måske kan slå policerne sammen.

Læs også gode råd om fælles økonomi fra Bolius

Find mere om