Den rigtige have får huspriserne til at stige

Foto: Boligsiden

Den rigtige beliggenhed er en af de få ting, der for alvor kan sende huspriserne på himmelflugt i hovedstadsområdet. Men nu viser det sig, at den rigtige have også har betydning og kan få udbudspriserne til at stige med op til 13 procent. Ny undersøgelse fra Boligsiden.dk har set på havens betydning for villaens pris.

Mens et nyt køkken og det gode lysindfald kan trække huspriserne markant op i nogle egne af landet, gør disse herligheder sjældent meget for priserne i Region Hovedstaden. Her betyder beliggenheden langt mere for prisen end de andre faktorer, som ellers trækker huspriserne op i resten af landet. Men der er én ting, som får priserne til at stige i hovedstadsområdet.

En undersøgelse viser nemlig, at husets have har stor betydning for udbudsprisen, især hvis huset ligger i Region Hovedstaden. Haver, der er badet i sol om eftermiddagen, trækker nemlig huspriserne op. Står der i boligbeskrivelsen, at villaen har en vestvendt-, sydvestvendt eller sydvendt have, har det en positiv indvirkning på udbudsprisen, der stiger med hele 13 procent i Region Hovedstaden.

”Jord er dyrt i Region Hovedstaden, og vælger man at skifte lejligheden ud med en villa, vil man gerne have det bedste ud af den jord, man så får. Mange foretrækker haver med eftermiddagssol, og vi kan se, at det er et af de få parametre, der især trækker priserne op i hovedstadsområdet, mens det andre steder i landet ingen betydning har”, siger kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk, Birgit Daetz.

Huskøbere vælger haver med eftermiddagsskygge fra

Det er langt fra alle villaer, der er placeret på grunden, så haven ligger i sol om eftermiddagen. Det har huskøber Susanne Svejgaard måtte erkende. Sammen med sin mand har hun været ude at se på flere huse i hovedstadsområdet, der på papiret matchede deres ønsker – der var bare lige det med haven.

”Flere af de huse, vi har set på, har haver, der vender mod øst eller nord. Det er svært at kassere et hus, bare fordi haven vender forkert, når resten af huset ellers er i orden. Alligevel har vi valgt at gøre det, for vi ved, at vi vil blive ærgerlige over at sidde i haven om eftermiddagen i skygge, mens solen skinner i indkørslen på den anden side af huset”, siger Susanne Svejgaard, og fortsætter:

”Vi vil hellere gå på kompromis med fx planløsningen eller husets stand. Det er trods alt noget, vi kan gøre noget ved. Men det har så også betydet, at vores huskøb trækker ud, fordi vi har svært ved at finde kombinationen af det rigtige hus og en vestvendt have”.

Den østvendte have kan være det bedste valg

Med mindre man vil rive huset ned og bygge et nyt et andet sted på grunden, må man leve med den have, man får. Men der er også husejere, for hvem den vestvendte have ikke nødvendigvis er lykken.

”Huskøberne skal overveje, hvor vigtigt det er for dem, at haven vender mod vest. Arbejder man på skæve tider, og er man tit hjemme om formiddagen, kan en sydøstvendt have være det rigtige valg. Er man typen, der elsker at sidde i solen på terrassen om morgenen, skal man også gå efter den østvendte have. Og så er der dem, der hellere vil prioritere, at huset er, som de ønsker sig, og så bedre kan gå på kompromis med havedesignet. De får jo faktisk rabat på huskøbet, hvis de køber hus i hovedstadsområdet”, siger Birgit Daetz.