Støjpest, naboskaber og lysten til at flytte

Foto: Boligsiden

Nybagte boligejere flytter ikke bare ind i deres nye hjem. De flytter også ind til et hold helt nye naboer, der kan gøre hverdagen til en fest eller et mareridt. Men nabokonflikter kan både forebygges og løses. Læs hvordan.

Vi elsker dem, hader dem eller slet og ret ignorerer dem. Naboer er kilde til irritation eller endda vrede, når kommunikationen mellem matriklerne svigter, men naboer kan også være værdifulde samarbejdspartnere, der kan passe på dit hjem, når du er på ferie, og de kan være med til at skabe et hyggeligt nærmiljø i hverdagen.

At livet med naboer ikke altid er fryd og gammen ses tydeligt i en undersøgelse blandt brugerne på Boligsiden.dk. På spørgsmålet om man er så træt af sine naboerne, at man overvejer at flytte alene for at slippe for dem, svarer 30 procent, at de overvejer at flytte. Ni procent er allerede flyttet.

”Nabokonflikter kan være fuldstændig ødelæggende for ens egen trivsel. Når vi er hjemme i vores egne stuer, skal vi kunne slappe af og føle os godt tilpas. Hvis man har en nabokonflikt hængende over hovedet, kan det føles som om, at en flytning er eneste udvej”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligisiden.dk.

Læs også Boligsidens Flytte Huskeliste her.

Sådan tackler du støjgener

I en undersøgelse blandt brugerne på Boligsiden.dk svarer 24 procent, at støj er det, der generer mest ved naboen. Og lige netop støjgener er et gennemgående tema både i etageejendomme og i villakvarterer.

Men hvad gør man, når naboen støjer? Boligsiden.dk har spurgte antropolog, konfliktmægler og direktør i Etnovator Anne-Marie Christensen, der er forfatter til bogen ”Nabokonflikt. Løs den selv”.

”Hvis man virkelig ikke kan holde det ud og oprigtigt kan sige, at man ikke selv larmer, så skal man sige noget til naboen. Det handler især om, hvordan man siger det, og hvordan man får skabt et godt forhandlingsmiljø, så man hurtigst og nemmest opnår det, man gerne vil, nemlig at få naboen til at stoppe med at larme eller larme mindre”, siger Anne-Marie Christensen og fortsætter:

”For at opnå det bedste resultat skal man få styr på sine følelser, og måske netop derfor vente en dag med at snakke med naboen. Den bedste måde at tackle det på er ved at lade tvivlen komme naboen til gode, og formulere det som et spørgsmål og ikke en anklage, fx ”Ved du godt, at når du spiller høj musik efter kl. 23, så er det svært for mig at sove, og det er ikke så hensigtsmæssigt, når jeg skal op på arbejde dagen efter – kan vi ikke finde en løsning på det?”

Derudover anbefaler Anne-Marie Christensen, at man som boligejer erkender, at ens valg af boligform har betydning i forhold til fx støjgener. Har man købt hus i et villakvarter med mange børn, så må man forvente, at der også bliver hoppet på trampolin i nabohaverne, og at der er noget støj. Bor man i en etageejendom må man også acceptere, at man kan høre, når der går nogle på trappen, eller når naboens støvsuger kører.

På spørgsmålet om, om man ikke bare kan klage til bolig- eller grundejerforeningen, hvis naboen larmer, svarer Anne-Marie Christensen:

”Det kan man godt, men så kan man også regne med at have ødelagt chancen for et godt naboskab, og så skal man ikke forvente, at naboen fremover vil tage særligt hensyn til, hvornår du går i seng eller spiser på terrassen”.

Sådan forebygger du en nabokonflikt

  • Invester lidt tid og interesse i dine nye naboskaber
  • Informer eller inddrag din nabo i dine planer om at lave om, som vil påvirke din nabo
  • Giv plads til, at nye naboskaber betyder nye måder at omgås hinanden
  • Forsøg ikke at tvinge din vilje igennem overfor dine nye naboer
  • Accepter at naboer er forskellige og måske vil noget forskelligt med naboskabet

Sådan løser du en nabokonflikt

  • Sov på det, men vent ikke for længe med at tale med din nabo om det, I er uenige om
  • Styr din vrede inden du taler med din nabo – vrede kan ødelægge muligheden for en god løsning
  • Se også tingene fra din nabos side – ikke kun fra din egen
  • Se din konflikt som en forhandling, der skal afdække, hvad der er vigtigt for både dig og din nabo
  • Undgå bebrejdelser – det gør ikke din nabo forhandlingsvillig
Find mere om