Så dyr bliver lejligheden, hvis der er elevator

Foto: Boligsiden

Det er lækkert at bo på toppen af byen, men knap så dejligt at gå ad trappen til femte sal. Vil du have elevator, skal du til gengæld betale 20 procent ekstra for boligen i gennemsnit, viser tal fra Boligsiden.dk.

Fordelene ved at bo på toppen af byen synes at være endeløse. Lige med undtagelse af det slid og slæb det kræver at komme til tops ad de mange trin. Skal det virkelig være luksus, må der selvfølgelig en elevator til – og allerhelst en, der går lige ind i stuen. Men alting har sin pris, og prisen for en 80 kvadratmeter stor ejerlejlighed stiger med 464.000 kroner i gennemsnit, hvis der er elevator.

Elevatoren er en dyr luksus

Udsigt over alle byens tage og spir, fred fra bilernes larm nede på gaden og ingen overbo, der tramper i gulvet. Det er utvivlsomt ganske tilforladeligt at opholde sig 4-5-6 etager over gadeplan – men der skal også lidt af en travetur til for at komme til tops. Løsningen er ligetil, men dyr at komme i nærheden af: en elevator.

Der er i øjeblikket 1540 ejerlejligheder med elevator til salg på Boligsiden.dk. Det svarer til cirka 20 procent af det samlede udbud af ejerlejligheder på landsplan. I Hovedstaden er andelen af ejerlejligheder med elevator ud af det samlede udbud størst med 23 procent, men også Nordjylland er godt med og følger lige efter med 22 procent udbudte ejerlejligheder med elevator ud af det samlede udbud. Der er altså gode muligheder rundt om i landet for at finde en lejlighed udstyret med elevator, men man skal også regne med at skulle smide en god pose penge efter den luksuriøse feature:

”Ejerlejligheder udbydes til en pris, der ligger 20 procent over gennemsnittet for hele landet. Ser man nærmere på regionerne er differencen størst i Syddanmark, hvor man forlanger hele 41 procent mere pr kvadratmeter, hvis de er tilknyttet et hjem med elevator. I Nordjylland udbyder man elevatorlejlighederne til 37 procent mere end gennemsnittet. Man skal altså ikke tro, at det er gratis at snige sig udenom de mange trapper” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Måske er trapper okay nu – men hvad med om 10 år?

Selvom du nu blot ser de mange trapper som gratis motion og en god anledning til et fastere bagparti – så kan din situation lynhurtigt ændre sig. Når du køber bolig, er det sjældent bare en nu-og-her-investering, og du gør klogt i at tænke et par år eller 10 frem i tiden og sikre dig, at boligen ikke har en nær udløbsdato.

Har du fx en drøm om at få børn, vil den lange travetur til femte sal måske føles knap så munter og bonusagtig med en lift i den ene arm, en indkøbspose i den anden og en pusletaske over armen. Flytter du i lejlighed, fordi børnene er flyttet hjemmefra, og huset er blevet for stort? Eller fordi pensionisttilværelsen venter om hjørnet, og du vil tættere på byens kulturelle tilbud? Selvom du stadig løber maraton og dyrker crossfit nu, så kan det måske på et tidspunkt blive mindre sjovt at bestige så mange trapper dagligt. Og skal du have besøg af familiens ældste, kan trapperne måske endda blive en decideret stopklods. Overvej derfor en ekstra gang, om trapperne passer ind i dit liv, før du rykker hele familien ind på femte sal.

Find mere om