Boligsalget haler ind på 2015

Foto: Boligsiden

Antallet af hushandler ligger i årets fem første måneder stadig syv procent bagud i forhold til 2015, men mange handler i maj får hussalget til at hale ind på 2015, viser de nyeste handelstal fra Boligsiden.dk.

Det har været svært at hamle op med sidste års boligsalg, men der bliver gjort en indsats hos ejendomsmæglerne rundt omkring i landet. Med knap 4.000 solgte villaer og rækkehuse i hele landet i maj er antallet af hushandler i årets første fem måneder nu syv procent lavere end i samme periode af 2015. I april måned lå antallet af hushandler år til dato otte procent lavere end i samme periode af 2015.

”Salget af villaer og rækkehuse i år haler stille og roligt ind på 2015, og i maj blev forskellen mindsket med et procentpoint. Sidste år fik udskrivelsen af valget boligmarkedet til at bremse lidt op, og hussalget dykkede en smule i maj. Det kan være grunden til, at salget nu haler ind. Der er stor sandsynlighed for, at forskellen mindskes yderligere i andet halvår af 2016, da salget sidste år bremsede yderligere op efter sommerferien. Men år til dato er hushandlerne altså stadig bagud på point”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Cheføkonom fra Realkredit Danmark Christian Hilligsøe Heinig mener, at forklaringen på nedgangen i handler kan findes dels i den økonomiske situation i år og dels i det usædvanlige boligmarked sidste år.

”Boligmarkedet er gået lidt ned i gear i forhold til 1. halvår af 2015 – både som følge af lidt højere renter men også som følge af større usikkerhed omkring styrken af det økonomiske opsving herhjemme. Her skal man dog huske på, at handelsaktiviteten fik et stort rygstød i starten af sidste år som følge af den usædvanlige rentesituation i kølvandet på kronekrigen samt på daværende tidspunkt stor optimisme omkring økonomien direkte afspejlet i en særdeles høj forbrugertillid”, siger Christian Hilligsøe Heinig.

Yderområder i fortsat fremgang

Vest- og Sydsjælland er fortsat den eneste landsdel, der i årets fem første måneder har haft flere salg af villaer og rækkehuse end i samme periode sidste år. Men ser man på maj måned alene, har også Sydjylland og Bornholm haft flere hushandler end i samme måned sidste år.

”Ændringer på boligmarkedet starter i storbyerne og spreder sig som ringe i vandet til områderne længere væk fra byerne, og det er de ringe, vi nu ser på Bornholm, i Sydjylland og Vest- og Sydsjælland”, siger Birgit Daetz.

Salg af villa/rækkehuse maj 2016 fordelt på landsdele

Villa/rækkehusAntal 2016Ændring i forhold til 2015
Bornholm10014%
Fyn400-11%
København by200-16%
Københavns omegn400-5%
Nordjylland400-3%
Nordsjælland500-2%
Sydjylland5009%
Vest- og Sydsjælland5008%
Vestjylland300-3%
Østjylland600-10%
Østsjælland300-10%

(Kilde: Boligsiden)