Moderne tilbygning fortryller klassisk, historisk hjem

Foto: Houzz
Skrevet af Anne Sophie Bertram
GEM ARTIKEL    Arkitekt   12. maj 2016   ·   3 MIN

Et i forvejen smukt og karakteristisk hjem, der emmer af historie, er med en moderne tilbygning blevet endnu mere eventyrligt. Se billederne efter forvandlingen af det hyggelige hjem.

I Cheshire har det lille, stråtækte hjem undergået lidt af en forvandling. Der er tænkt i gennemgående rene linjer, og det er netop enkeltheden, der får udbygningen her til at gå op i en højere enhed.

Bryd med stilen

Når pladsen bliver trang – hvad enten det er som følge af familieforøgelse eller et presserende behov for rum til større armbevægelser, så er en tilbygning i den grad vejen frem. Men en tilbygning er ikke nødvendigvis en smal sag, og der er meget, der skal gå op i en højere enhed for at give et pænt resultat. Bygger du eksempelvis til et murstenshus, har de gamle mursten opnået en patina, der er svær at ramme lige på kornet med nybyggeriet. Og det er ikke bare facadens materiale, men også vinduer, døre og øvrige detaljer, der skal gå i spænd med den oprindelige idé. En moderne tilbygning, der bryder med stilen, kan derfor være en snedig løsning, der tilmed formår at opdatere et ellers lidt kedeligt eller karakterløst hjem.

Vær ikke bange for at købe småt eller gammelt

Med sådan en designmulighed i baghånden er der pludselig helt nye muligheder at hente i huse, du ellers ville have kasseret som enten gamle eller kedelige. Et lille hus kan pludselig komme til at huse en hel børnefamilie; samtidig kan et bondehus, der måske er for gammeldags til dig, pludselig få kant gennem en talentfuldt udtænkt tilbygning. Tilbygningen kan nogle gange finansiere sig selv, hvis du køber et gammelt eller lille hus, hvor prisen er lav. Villaer, der er opført i år 1900 eller før, sælges nemlig betydeligt billigere end villaer, der er bygget senere, viser tal fra Boligsiden.dk. Sammenligner man salgsprisen for villaer bygget før år 1900 med villaer opført i 1930’erne, ligger salgsprisen for villaerne fra 30’erne i gennemsnit 60% højere end for de gamle huse. Ved at købe et gammelt hus til en lav pris kan der måske blive råd til en rigtig dygtig arkitekt – for en ting er sikkert, det skal der til, for at også den moderne tilbygning skal spille.

”Der kan være gode penge at spare ved at købe et gammelt hus, idet det både er billigere pr. kvadratmeter og ofte også mindre i størrelsen. Her skal man også finde hovedårsagen til den store prisforskel op til de lidt nyere hustyper. På Boligsiden.dk er der i øjeblikket 5200 boliger opført i år 1900 eller før til salg, så der er lidt at vælge imellem, hvis man har lyst til at prøve kræfter med en tilbygning for at skabe sig et helt unikt hjem” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Husk den røde tråd

Selv om tilbygningen ikke forsøger at genskabe husets originale stil, skal der stadig tænkes i intelligente løsninger for at få de to meget forskellige typer af byggeri bundet sammen. I huset i Cheshire har familien leveret et smukt gulv, der ikke bare matcher belægningen på terrassen uden for glasruderne, men også de gulve, der leder fra huset ud i tilbygningen. Denne genistreg sammen med det faktum, at tilbygningen er holdt transparent og enkel, lader de originale elementer skinne igennem i tilbygningen i stedet for at forsøge at implementere dem, som man ville have været nødt til i et forsøg på at matche husets stil.

Læs mere, og se billeder fra den spændende tilbygning

Foto: Houzz

 

Kan du lide det, du læser? Få de vigtigste nyheder med vores nyhedsbrev, der udkommer to gange om måneden. Tilmeld dig i dag.