Forbrugertillid og fremvisninger i tæt svingom

I denne uge er indblik skrevet af relationschef i Home Mads Ellegaard.

Flere fremvisninger på huse, mens færre så på lejligheder end for et år siden, hvor renten var på vej under gulvbrædderne

Når du læser disse linjer, har du sikkert lige surfet dig igennem et hav af boligannoncer og salgsopstillinger. Måske har du endda booket en fremvisning og kan næsten høre ejendomsmægleren tage i døren og byde velkommen…

Landets ejendomsmæglere står for mange hundredetusinde fremvisninger om året i øjeblikket, og det gør ’bolig-bookingen’ til en ret præcis indikator for, hvordan stemningen er blandt boligkøberne.
Derfor udgiver vi i Home – i samarbejde med Danske Bank – som noget nyt Home Fremvisingsindeks en gang om måneden.

Indekset er interessant, fordi fremvisninger giver et tydeligt fingerpeg om, hvor mange bolighandler, der er i ’pipeline’ de kommende måneder – og dermed også en indikation af, hvordan boligpriserne kan forventes at udvikle sig i den nærmeste fremtid.

Typisk giver 1-2 % flere fremvisninger tilsvarende flere bolighandler 1-2 måneder senere.

Og hvordan går det så med danskernes lyst til at se på boliger? Og lad os starte med de helt aktuelle tal for fremvisningerne i årets første måned. Fremvisningsindekset viser, at der i januar var færre boligkøbere på trapper og flisegange end ved udgangen af 2015.

Antallet af fremvisninger af huse og ejerlejligheder faldt med henholdsvis 0,6 % og 1,7 % fra december ’15 til januar ’16 (sæsonkorrigeret), når man måler som et tre-måneders glidende gennemsnit.

Altså kan man tolke det derhen, at boligkøberne er blevet lidt mindre optimistiske. Og det er der nok også noget om, for nedgangen i fremvisninger er kommet samtidig med, at Danmarks Statistiks forbrugertillidsindikator faldt fra 6,1 i december til 4,6 i januar.

Forbrugertilliden siger noget om, hvor stor tiltro vi som forbrugere har til økonomien. Og når vi sætter de to kurver i samme graf er det påfaldende, hvor tæt en sammenhæng der er mellem udviklingen i forbrugertilliden og antallet af fremvisninger.

Udviklingen på boligmarkedet og forbrugertilliden går nemlig typisk hånd i hånd. Når det går bedre på boligmarkedet, er danskerne typisk også mere optimistiske – og omvendt. Én af årsagerne til, at vi har set en bedring i danskernes økonomiske humør de seneste år hænger således også sammen med, at boligmarkedet klarer sig bedre.

Den tætte sammenhæng er helt naturlig

Særligt jobsikkerhed og lønforventninger har stor betydning for lysten til at handle bolig – der er den største privatøkonomiske investering for de fleste.

Men rolig… det kan jo være, at du som læser nu tror, at det hele er ved at ’gå i sort’? Måske overvejer du ligefrem at aflyse din fremvisning eller at udskyde dit boligsalg?

Boligmarkedet gik på ingen måde i sort i januar – trods nedgangen i fremvisninger.
Der var stadig et relativt stort antal fremvisninger for årstiden. For husene var der endda flere fremvisninger end for et år siden. Og der er markant flere fremvisninger nu, end når vi skuer et par år længere tilbage. Men for lejlighederne var der tale om en tydelig tilbagegang i forhold til året før.
At køberne stormede ud og købte lejligheder i stort omfang for et år siden, skete som følge af, at renten dykkede helt ned under gulvbrædderne, ja, vi havde verdensrekord i lave renter i Danmark, og det gav efterfølgende et unormalt stort antal handler på lejlighedsmarkedet, som traditionelt er mere påvirket af renten end villamarkedet.

Der er mange grunde til, at boligkøberne fortsat er på færde. Den fortsat meget lave rente – der lige er blevet lidt lavere igen – er med til at holde aktiviteten oppe. Selv om boligpriserne er steget i omegnen af 7 % for husene og 12 % for ejerlejlighederne det seneste års tid, er det fortsat relativt billigt at banke på til en hverdag som boligejer.

Højere krav til udbetalingen og en strengere kreditvurdering i de største vækstområder, hovedstaden og Aarhus, trækker nok lidt den anden vej, men det er umuligt at sige, hvor stor betydning det får.

Vores bedste råd til nye boligkøbere er, som det altid har været:

Tag et møde med din bankrådgiver i opstartsfasen, få regnet på jeres økonomi og lagt nogle gode boligplaner. Derefter ved du – og vi ejendomsmæglere – bedre, hvordan vi kan hjælpe bedst muligt til med at finde dit ’spot’ på boligmarkedet.

Håber vi ses på fremvisning i den nærmeste tid…

FAKTA: Home Fremvisningsindeks, januar 2016 

Homes fremvisningsindeks, der måler udviklingen i antallet af fremvisninger hos home, viser, at antallet af fremvisninger af huse og ejerlejligheder faldt med henholdsvis 0,6 % og 1,7 % fra december 15 til januar 16 (sæsonkorrigeret), når man måler som et tremåneders glidende gennemsnit.

Trods færre fremvisninger i januar var antallet af fremviste huse og ejerlejligheder stadig henholdsvis 1,6 % og 1,9 % højere sammenlignet med for tre måneder siden.

I januar i år var der 0,8 % flere fremvisninger af huse sammenlignet med januar sidste år, mens antallet af fremviste ejerlejligheder faldt med 7,2 % i samme periode.

Kilde: Home & Danske Bank 

Find mere om