Boligsidens Markedsindeks: Boligmarkedet på vej i vinterdvale

Foto: Boligsiden

Oktober bød på stigende salgstider, større nedslag og meget moderate prisstigninger. Vintersæsonen er ved at træde i karakter på boligmarkedet, viser nyeste tal fra Boligsidens Markedsindeks.

Det er knap 14 dage siden vi gik over til vintertid, og boligmarkedet er allerede på vej i vinterdvale. Salgstiden for villaer og rækkehuse steg med 1,5 procent fra september til oktober, hvor det i gennemsnit tog 195 dage at sælge et hus. Salgstiden for ejerlejligheder steg med 5,7 procent i samme periode og endte på 94 dage i gennemsnit. Samtidig blev nedslagene større i oktober. De steg med 0,2 procent for villaer og rækkehuse og med hele 11,6 procent for ejerlejligheder fra september til oktober.

”Udviklingen er til dels sæsonbaseret, og det er ikke udsædvanligt, at især salgstiden stiger i vintermånederne, og at den forventeligt falder igen til foråret”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk, og fortsætter:

”Det interessante i år er, at boligmarkedet i januar lagde ud i et hæsblæsende tempo med store prisstigninger og usædvanligt mange bolighandler. Tempoet er dalet støt hen over året, og nu er vi tilbage til mere normale tilstande for årstiden, hvor salgstid og nedslag stiger lidt, prisstigningerne er meget moderate, og farten er taget en smule af handelsaktiviteten”, siger Birgit Daetz.

Fra september til oktober steg salgsprisen blot 0,1 procent for villaer og rækkehuse på landsplan og 0,5 procent for ejerlejligheder.

Usædvanligt forår giver store årsændringer

Trods normaliserede tilstande på boligmarkedet har foråret sat sine spor i statistikken. Salgspriserne for villaer og rækkehuse lå i oktober 7,7 procent over niveauet fra oktober 2014, og salgsprisen for ejerlejligheder er steget med 12,3 procent i samme periode.

Også nedslagene er faldet markant det seneste år med henholdsvis 13,9 procent for villaer og rækkehuse og 17,3 procent for ejerlejligheder.

Der er især blevet skåret meget af salgstiden for ejerlejligheder. Salgstiden lå i oktober 24,6 procent under sidste års niveau. I samme periode er salgstiden for villaer og rækkehuse faldet med 5,0 procent.

”Det ryk, der skete i starten af året på boligmarkedet, har gjort, at 2015 kommer til at distancere sig markant fra tidligere år på næsten alle parametre. Det bliver spændende at se, hvordan vi kommer ind i det nye år. Meget afhænger af renteudviklingen, og holder renten sig i bund, vil de mange bolighandler formodentlig fortsætte i 2016”, siger Birgit Daetz.

Se hvordan det er gået huspriserne i dit lokale område på Boligsidens Markedsindeks.