Størrelsen betyder noget. I hvert fald på boligmarkedet

I denne uge er indblik skrevet af boligøkonom i Nordea Kredit Lise Nytoft Bergmann.

Et slogan lyder ”size matters”. Et andet at ”småt er godt – stort er noget lort”. På boligmarkedet er det førstnævnte slogan mest rammende. I hvert fald har danskernes kvadratmeterforbrug været støt stigende gennem mange år. Er man boligkøber, kan den viden være rar at have.

Familien Danmark kan godt lide at have god plads omkring sig, og de er villig til at betale for det. Det er konklusionen, hvis man ser på udviklingen i danskernes kvadratmeterforbrug de seneste årtier. Ifølge tal fra Danmarks Statistik var et gennemsnitligt dansk parcelhus nemlig kun på 133 m2 i 1981, mens det er vokset til 148 m2 i dag.

Når husene bliver stadig større, så skyldes det, at vi river de små huse ned og erstatter dem med nogle, der er væsentligt større eller alternativt foretager en tilbygning på det eksisterende hus. I 2014 var den gennemsnitlige kvadratmeter størrelse for et nybygget hus således på ikke mindre end 200 m2.

Udviklingen kan forklares med, at vi er blevet rigere, og at vi derfor ønsker en højere standard for vores boliger. Samtidigt er vi et folkefærd, der går højt op i vores hjem, og gerne viser det frem til venner og bekendte. Boligen er så at sige en vigtig del af vores identitet.

Det store ønske om flere kvadratmetre betyder også, at der bliver stadig færre af de små huse. I 1981 var 1 ud af 5 parcelhuse således på under 100 m2, mens det samme kun kan siges for hvert 9. hus i dag.

Er man boligkøber, er den viden rar at have. Der er nemlig ikke noget der tyder på, at udviklingen stopper her. Det betyder med andre ord, at hvis man vælger et lille hus, så stiger sandsynligheden for, at fremtidens købere vil se det som et nedrivningsprojekt snarere end som et indflytningsprojekt. Alternativt som en bolig, der først opfylder familiens behov, når den er blevet suppleret med en tilbygning.

Udviklingen afspejler sig også i prisen. Ifølge tal fra Boligøkonomisk Videncenter er prisen på et hus på under 120 m2 steget med 177 pct. fra 1992 og frem til dag. Til sammenligning er prisen på et hus på 120-160 m2 steget med 200 pct., mens prisen på et hus, der er større end 160 m2, er steget med 226 pct. Tager man derfor udgangspunkt i et hus, der uanset størrelse kostede 1 mio. kr. i 1992, så betyder tallene, at det vil kunne sælges for 1.777.000 kr. i dag, hvis der er tale om det lille hus, 2.000.000 kr. hvis der er tale om det mellemstore hus, og 2.260.000 kr., hvis der er tale om det store hus. Ejeren af det store hus har så at sige fået en gevinst, der er næsten ½ mio. kr. større end ejeren af det lille hus i samme tidsperiode. Det er trods alt en forskel, der kan mærkes. Ser man på de enkelte regioner, er billedet det samme. Det er de store huse, der er steget relativt mest i pris.

Generelt er det sådan, at det er dyrt at bygge til, ikke mindst hvis man skal have andre til at gøre arbejdet. Det kan være svært at sige præcist, hvor meget det koster, da der er stor forskel på tilbygninger, men en pris mellem 15.000 og 30.000 kr. pr. kvadratmeter rammer ikke helt ved siden af skiven.

Da 1m2. bolig på landsplan koster ca. 12.300 kr., og da kvadratmeterprisen kun er over 30.000 kr. i to af landets kommuner (nemlig på Frederiksberg og i Gentofte), bør det give stof til eftertanke for køberne. I mange af landets kommuner betyder det nemlig, at det bedre kan betale sig økonomisk, at købe et større hus, end at betale for en tilbygning. Også selv om det ikke er helt billigt at handle fast ejendom. Samtidigt slipper man for at stå i den situation, at de kommende købere ikke synes, at tilbygningen er blevet arkitektonisk vellykket, måske fordi den ikke helt matcher den eksisterende byggestil.

Rådet til boligkøberne er derfor, at de forsøger at tænker deres fremtidige boligbehov ind, inden de køber bolig, så de ikke ender med at købe for småt.

Har man allerede i dag en bolig, men behov for flere kvadratmetre, kan det i stedet for være en god idé, at tage bestik af det lokale ejendomsmarked, inden tilbygningen bestilles. Den lokale ejendomsmægler eller andre ejendomseksperter kan eventuelt vejlede om, hvad det betyder for prisen på det eksisterende hus, hvis det får en tilbygning, eller hvad der alternativt er til salg i området, som matcher boligejerens behov. Uanset hvad er det dog vigtigt at holde sig for øje, at størrelsen betyder noget. I hvert fald på boligmarkedet, og at udviklingen går i retning af, at vi ønsker stadig større boliger.

Find mere om