Sådan betaler du mindst for at få et bedre energimærke

Foto: Boligsiden

En villa med et godt energimærke er dyrere end en villa med et dårligere mærke. Men hvor meget mere skal du betale for at købe en villa, der er en tand bedre på energien, og hvordan får du mest energimærke for pengene? Boligsiden.dk har set på, hvor meget et godt energimærke koster.

Hvem vil ikke gerne minimere varmeudgifterne i huset og have et godt indeklima? Villaer med de bedste energimærker har ikke bare lave varmeudgifter; der findes plusenergihuse, der er helt selvforsynende med strøm og varme. Huse med gamle oliefyr, der pumper derudaf, er en uddøende race. Men mange af de gamle, dårligt isolerede huse med tunge energikilder som oliefyr, er stadig på markedet, og de sælges til en pris, der ligger markant under de topisolerede lavenergihuse.

Der er knap to millioner kroner til forskel i salgsprisen på en villa med energimærke G og en med et af de gode A-energimærker.

”Husene med de gode A-mærker er alle af nyere dato, hvilket i sig selv påvirker prisen. Samtidig er nybyggede villaer ofte store, i gennemsnit 200 kvadratmeter, så størrelsen og også placeringen på landkortet betyder også meget for prisen for de A-mærkede villaer”, siger Birgit Daetz, er er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Så langt kan du komme med en energirenovering

Selv med den ypperste energirenovering kan de ældste huse aldrig komme op i samme energiliga som de nybyggede. Dog kan du med en gennemgribende energirenovering løfte en villa adskillige mærker. Se på Energistyrelsen website, hvor mange energimærker du kan forvente at flytte dit hus med en energirenovering.

Men selvom du ikke er ude på at bevæge dig fra den ene ende af energimærkeskalaen til den anden, kommer du til at betale ekstra, jo bedre energioptimeret villaen, du vil købe, er. Når du køber hus, er der dog nogle energimærker, du kan få for billigere penge end andre.

Få mest energimærke for pengene

Vil du ikke selv energirenovere men købe dig til et bedre energimærke, skal du vide, at salgsprisen i gennemsnit stiger med over 300.000 kroner, for hver tak energimærket går op. Dyreste er det at bevæge sig i toppen af skalaen. Vil du have en villa med energimærke B i stedet for C, stiger salgsprisen i gennemsnit med 432.000 kroner. Dermed valget af B frem for C den dyreste opgradering, du kan købe. Har du set på villaer med energimærke B, og overvejer du i stedet at købe en villa med energimærke A, skal der i gennemsnit betales 401.000 kroner ekstra.

Den billigste opgradering finder du, hvis du vender blikket fra en villa med energimærke E til en med energimærke D. Her stiger salgsprisen i gennemsnit med 221.000 kroner, og dermed er det det billigste energimærkespring, du kan købe. Det næst billigste spring er, hvis du kigger på villaer med energimærke C i stedet for D. Her kan det bedre energimærke købes for en højere pris på i gennemsnit 242.000 kroner.

”Det er på energimærkerne i midten af skalaen, at du kan opgradere dit huskøb til en mere energivenlig løsning til den laveste merpris. Men du kan også overveje, om det alligevel bedre kan betale sig at købe huset med energimærke E eller D og så selv energirenovere det, så det kommer op i C-klassen”, siger Birgit Daetz.

Find mere om