Boligsalget buldrer derudaf

solgte huse

Foto: Boligsiden

Antallet af bolighandler stiger. Der ikke solgt så mange ejerlejligheder som i første halvår af 2015 siden første halvår af 2006. Også hus- og sommerhussalget er godt med men rammer endnu ikke niveauet før krisen, viser helt ny opgørelse fra Boligsiden.dk.

Der bliver byttet nøgler til den helt store guldmedalje blandt boligejerne. Antallet af solgte ejerlejligheder i første halvår af 2015 er det højeste siden første halvår af 2006. Første halvår har også slået seneste års rekorder for villaer, rækkehuse og sommerhuse, hvor vi skal tilbage til første halvår af henholdsvis 2008, 2006 og 2007 for at finde et højere antal handler. Kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk Birgit Daetz har dette bud på, hvad årsagen er til det øgede antal handler.

”Den lave rente gør det stadig attraktivt at købe bolig, og især førstegangskøberne har nemmere ved at få en fod inden for på boligmarkedet. Dernæst er finanskrisen kommet på afstand; der er kommet ro på økonomien, og det er godt for boligmarkedet”, siger Birgit Daetz.

Rækkehusene klarer sig bedre end villaerne

Trods et imponerende salg i år kommer antallet af villahandler ikke op på niveauet før krisen. Antallet af lejlighedshandler i første halvår i år ligger derimod højere end i samme periode i før-krise årene, og antallet af rækkehushandler ligger også højere end i før-krise-årene. Villasalget er derimod lidt bagefter.

”Det er meget interessant, at rækkehusene klarer sig rigtig godt, og at villaerne er lidt bagefter. Rækkehuse er et by-fænomen, og i byerne går det godt. I landzonerne ligger der til gengæld mange villaer, som er svære at sælge. Jeg vil tro, at det netop er landboligerne, der får statistikken til at slå ud på villaområdet, hvilket også forklarer den stigende efterspørgsel efter typiske byboliger som lejligheder og rækkehuse. Overordet set flytter vi stadig fra land til by”, siger Birgit Daetz.

Det lysner for sommerhusejerne

Vi skal tilbage til første halvår af 2007 for at finde et halvår med flere sommerhushandler end i år. Men også her bliver den gode nyhed modereret af, at salgstallene i årene før 2007 lå langt højere. I første halvår af 2004 blev der eksempelvis solgt over dobbelt så mange sommerhuse, som det ellers gode år i år.

”Antallet af sommerhushandler er steget markant de seneste år, så selvom vi ikke endnu har ramt niveauet fra før krisen, så er retningen den rigtige. Sommerhusferien er langt fra gået af mode, men mange foretrækker at leje frem for at eje”, siger Birgit Daetz.

Find mere om