Prisnedslag er ikke længere noget, man kan forvente

Foto: Boligsiden.

På lejlighedsmarkedet er sælger konge. Priserne stiger, nedslaget falder, og andelen af ejerlejlighedshandler, hvor der bliver givet et prisnedslag, er skrumpet til 52 procent, viser seneste kvartalsopgørelse fra Boligsiden.dk. Endnu færre andelsboliger sælges med nedslag.

Mange forventer et nedslag i prisen, når de køber bolig, men siden 2009, hvor Boligsiden.dk begyndte at måle, er det ikke blevet givet færre nedslag end i første kvartal af 2015 i de lejlighedshandler, der er gennemført. 52 procent af de ejerlejligheder, der blev solgt i første kvartal af 2015, blev solgt med et prisnedslag. Det er mindre end i fjerde kvartal af 2014, hvor 59 procent af handlerne endte med et nedslag, og det er langt mindre end i de foregående år, hvor op til 83 procent af handlerne blev gennemført med et prisnedslag.

”Som køber har man ikke meget at forhandle med i øjeblikket. Hvis man værger sig ved at købe en ejerlejlighed uden et nedslag, kan sælger – med rette – forvente, at der nok kommer en anden køber, der gerne vil betale fuld pris. De fleste købere er klar over situationen og betaler det, der bliver forlangt, hvis de gerne vil have boligen”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Hvis lejligheden er i synligt dårlig stand, har man som køber et udgangspunkt for forhandling. Her kan du være heldig at opnå en rabat, som du gives for at opveje de udgifter, du vil få til istandsættelse. Omvendt set er der ofte taget højde for boligens stand, når udbudsprisen sættes, så du kan ikke automatisk forvente, at en dårlig stand udløser en kontant rabat.

38 procent får rabat på andelsboligen

Blandt andelsboligkøberne betaler 62 procent fuld pris for boligen, og det er altså kun 38 procent, der får et nedslag i prisen. Disse tal dækker udelukkende over andelsboliger, der handles gennem en ejendomsmægler, og andelen af andelsboligsalg uden nedslag er formodentlig endnu højere blandt boligerne, der handles privat.

”Andelsboliger er endnu sværere at forhandle ned i pris. Prisen er fastsat efter andelskronen i foreningen, og ofte er andelspriserne markant lavere end salgspriserne for ejerlejligheder. Sælger er typisk ikke interesseret i at sælge under prisen, med mindre det virkelig er svært at finde en køber, eller hvis salget skal gå meget stærkt”, siger Birgit Daetz.

I første kvartal af 2012 blev der givet nedslag i 62 procent af andelsbolighandlerne, og andelen er altså faldet til 38 procent på tre år.