Uheldige huskøbere fra 2007 kan sidde fast

Foto Boligsiden

Langt over halvdelen af dem, der købte hus i 2007, har måtte leve med et tab på 25 procent, hvis de solgte i 2013 eller 2014. Det kan stavnsbinde dem, der ikke har råd til at sælge.

Oddsene har ikke været med de boligejere, der købte hus i 2007, hvor priserne lå helt i top. I de efterfølgende år har det været svært at sælge uden at tabe penge, og statistikken taler da også sit klare sprog. Blandt de husejere, der solgte boligen i 2013 eller 2014, er 65 procent kommet ud med et tab, hvis de selv havde købt huset i 2007.

”To ud af tre husejere har tabt penge, hvis de har købt i 2007 og solgt seks-syv år senere. Men faktisk har det været bedre at sælge i 2013 og 2014 end i året før i 2012 – her har endnu flere tabt penge. Salgsprisen på en villa er trods alt steget 4,8 procent det seneste år, og det gør, at antallet af husejere, der sælger med tab, er blevet reduceret en lille smule”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Samtidig findes der husejere, der kan komme ud af et huskøb fra 2007 med skindet på næsen, så tjek de aktuelle salgspriser i dit område. Især i Nordjylland, hvor priserne ikke steg i samme omfang som i resten af landet under boligboblen, er der chancer for at komme ud af en 2007-handel med et lille overskud.

Store tab kan stavnsbinde husejere

Blandt de husejere, der har tabt penge på boligen, de købte i 2007 og solgte seks-syv år senere, ligger tabet i gennemsnit på 25 procent. Det kan betyde, at mange slet ikke har råd til at sælge boligen.

”Er man tvunget ud i et salg fx på grund af skilsmisse, kan stå man i en rigtig svær situation. Man har mistet en stor sum penge, og med mindre man har arvet eller vundet i Lotto, bliver det svært at komme ind på ejerboligmarkedet igen, når man lægger ud med at være i underskud”, siger Birgit Daetz.

Boligejere må planlægge sig ud af krisen

Har man købt i 2007, skal man ikke regne med at kunne sælge til samme pris, som man købte til, foreløbig. Bliver man derfor nødt til at sælge, må man have en plan for sin økonomi og boligsituation.

”Kan man ikke sælge til samme pris, må man finde ud af, hvordan man bedst finansierer tabet, og man skal også have en plan for, hvordan man kommer videre og får et nyt hjem. Det bedste er at tage en snak med sin bank om mulighederne. Sørg for at få lavet et tjek af hele din økonomi for at sikre, at du fx får de fradrag og tilskud, du kan have ret til”, siger Birgit Daetz.