Nyt eller gammelt? Det er spørgsmålet

BBR indberetning

Denne uges er Indblik i Boligmarkedet skrevet af Sofie Heerup Friis fra BRFkredit.

Står man overfor for et huskøb, kan en af overvejelserne være, om man skal købe et gammelt hus, der formentlig kræver en kærlig hånd både nu og i fremtiden, eller om man skal give sig i kast med at bygge nyt hus, der er vedligeholdelsesfrit i de næste mange år. Beregningerne viser, at det i nogle tilfælde godt betale sig at rive et gammelt hus ned og bygge et nyt op. Det er især energibesparelsen ved at bygge et nyt hus der i mange tilfælde gør at det kan betale sig.

Det er muligt at spare ved at rive ned

Det er en masse ting at tage stilling til, når man er på jagt efter et nyt hus. I første omgang skal man finde frem til, hvor meget man kan købe bolig for, samt hvor i landet man ønsker at bo.

Derefter er det en god ide at overveje, om det skal være et nyt hus eller et af ældre model. Der kan nemlig være penge at spare ved at rive et gammelt hus ned, og bygge et helt nyt hus. Regnestykket afhænger selvfølgelig af det udbud, der er af ældre huse og dertilhørende grunde i det område man ønsker at bo samt af de ønsker, man har til det nye hus. Dertil kommer det, at der naturligvis er omkostninger forbundet med at rive et gammelt hus ned. Til gengæld sparer man vedligeholdelsesomkostninger de første mange år, og typisk også på energiomkostningerne.

Spar penge på varmen

Gamle huse har bestemt sin charme, men oftest er disse huse ikke topisoleret, hvilket afspejler sig i varmeregningen. Ser vi udover de danske villaer, har hovedparten af disse energimærket D, mens kun er en lille del, kan prale med mærket A. Herudover er varmekilden også værd at bide mærke i, for der kan være stor forskel på, om huset er opvarmet med fjernvarme eller f.eks. med olie. De fleste boliger i Danmark opvarmes dog via fjernvarme. Står man således med et gennemsnitshus i Danmark på 140 m2, kan man forvente at bruge mellem 12.000 – 16.000 kr. om året på at varme boligen, hvorimod med et lavenergihus, som er A2020-mærket vil man slippe for knap 2.000 kr. om året. Det svarer til en besparelse i omegnen af 10.000 – 14.000 kr. om året. En ting der bestemt er værd at have med i sine beregninger, når man er på jagt efter en bolig.

Årlige energiomkostninger til opvarmning og varmt vand for et gennemsnitshus på 140 m2

Kilde: Energistyrelsen og egne beregninger

Riv ned og spar eksempelvis 12.000 kr. om året i Søborg

Tager man udgangspunkt i et eksempel på nedrivning af et hus og nybyg samt et eksisterende hus i Søborg, viser beregninger, at det er muligt at spare 12.000 kr. efter skat om året ved at rive ned og bygge et nyt.

Eksempel med nedrivning og køb af et eksisterende hus i Søborg

Anm.: Der er antaget 80 pct. belåning i et fastforrentet lån med afdrag med 2 pct. i rente. Det antages derfor, at man har midler til udbetalingen på de resterende 20 pct. Udgifter til energi mv. er baseret på offentlige tal. Boligerne er fundet på Boligsiden.dk.

I skrivende stund er det muligt at finde en grund med et hus, der er oplagt til nedrivning, for 1,5 mio. kr. i Søborg. Da en nedrivningen som regel koster mellem 50.000 – 100.000 kr., er der i eksemplet regnet på 100.000 kr. Et nyt gennemsnitligt hus koster i omegnen af 1,7 mio. kr. at opføre, hvorfor man i alt kommer til at give ca. 3,3 mio. kr. Det er muligt at finde et udmærket eksisterende hus til knap 3,1 mio. kr. i Søborg. Men man skal som sagt huske på er, at der er flere omkostninger forbundet med at holde et eksisterende hus kørende end et nyt. Eksempelvis er de årlige udgifter til varme og vedligeholdelse væsentlig større, hvilket nemt kan være med til at skrue de månedlige udgifter op. På trods af, at det nye hus i eksemplet koster 200.000 mere end det eksisterende, er der penge at spare ved at bygge et nyt. Det kan dog være svært at finde en grund til omkring de 1,5 mio. kr., som det er lykkedes i eksemplet. Men selv med en grund til 1,8 mio., ville regnestykket stadig være til det nye hus favør.

Vær opmærksom på

Det er selvfølgelig ikke alle steder i landet, det er muligt at finde et oplagt gammelt hus at rive ned og dertilhørende attraktiv grund til en pris, som gør regnestykket gunstigt. Det kræver således også en god portion tålmodighed. Men har man tid til at vente på, at der udbydes det rigtige hus til nedrivning, kan der altså være penge at spare. Derudover skal man regne på, hvad man reelt kan give for det nye hus, så det samtidig opfylder de ønsker og krav, man har. Det kan være svært præcist at gøre nytten af et hus, man selv har indrettet og designet op i kroner og øre, men det er bestemt noget, man bør have med i sine overvejelser. Dertil kommer, at man må forvente at skulle betale lidt mere i ejendomsskat, da et nyt hus er mere værd. Når man så har truffet beslutning om at bygge nyt, skal man forholde sig til lokalplaner mv. I den forbindelse er det nyttigt at tænke over, at ens nye hus ikke falder helt ved siden af de huse, der allerede er opført i kvarteret. Er pris og design meget markant, kan man ende med at have en liebhaverejendom, hvorfor der kan gælde nogle specielle lånekrav, ligesom det kan påvirke ejendommens omsættelighed ganske drastisk.

Find mere om