Vi vælger hjemmeservice fra, når vi ikke får tilskud

Skovle sne. Foto_David Buchmann (Boligsiden.dk)
Skrevet af Anne-Mette Bache Jensen
GEM ARTIKEL    Brugerundersøgelse   24. februar 2015   ·   2 MIN

Ophøret af Boligjob-ordningen har ikke fået os til at droppe tilbygningsprojekter og ombygning, men vi vælger rengøring og havehjælp fra, viser undersøgelse fra Boligsiden.dk.

Når vi ikke længere kan få tilskud til rengøring og vinduespudsning, svinger vi hellere selv støvsugeren end at betale fuld pris for hjemmeservice. 37 procent svarer i en undersøgelse blandt Boligsiden.dk’s brugere, at de ikke længere får fx gjort rent, ordnet have eller udført andre services i hjemmet, efter det økonomiske tilskud fra Boligjob-ordningen faldt væk ved årsskiftet. 29 procent fortsætter med at benytte fx rengøring og havehjælp, selvom der ikke længere er tilskud, mens 29 procent har aldrig brugt ordningen.

”I og med at tilskuddet har dækket lønudgifter og ikke materialer, har det større betydning for opgaver som rengøring, hvor arbejdslønnen typisk udgør hele udgiften. I forhold til almen vedligehold af boligerne tror jeg ikke, det kommer til at betyde det store, da boligejerne blot selv kommer til at overtage opgaverne, de før har betalt for at få udført”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Vi får stadig nye køkkener

Tidligere på året undersøgte Boligsiden.dk boligejernes planer for om- og tilbygning, nyt tag, ændring af køkken og bad og andre større boligændringer i 2015. Alt sammen opgaver man før fik tilskud til gennem Boligjob-ordningen. Men her viste boligejerne, at de havde lige så mange planer for 2015, som de havde i 2014, hvor de kunne få tilskud.

”Mange vil ikke lade sig stoppe af det manglende tilskud, hvis de har planlagt at få et drømmekøkken installeret. Især fordi tilskuddet til lønudgifterne udgør en mindre del af den samlede udgift til et nyt køkken. Men tilskuddet udgør en langt større andel af udgiften til rengøring, så her synes mange nok, at udgiften bliver så meget højere uden tilskuddet, at de lige så godt selv kan gøre rent og ordne have”, siger Birgit Daetz.

Meget tyder altså på, at boligparken vil blive fornyet i 2015 i samme omfang som forrige år. Det vil gøre en større andel af boligerne tidssvarende og forhindre forfald, mens mængden af nullermænd muligvis vil vokse en lille smule i 2015.

Fakta: Sådan gjorde vi

Boligsiden.dk stillede vi i perioden 9. – 19. februar spørgsmålet: ”Har ophøret af Boligjob-ordningen fået dig til at ændre vaner” 845 svarede, og svarene fordelte sig sådan her:

Har ophør af Boligjob-ordningen fået dig til at ændre vaner? (Boligsiden.dk)

 

Kan du lide det, du læser? Få de vigtigste nyheder med vores nyhedsbrev, der udkommer to gange om måneden. Tilmeld dig i dag.