Undgå fælderne ved et uskiftet bo

Advokat Helle Larsen, Advokathuset Mariagerfjord. København (Boligsiden.dk)
Skrevet af Indblik-forfatter
GEM ARTIKEL    Indblik i Boligmarkedet   11. februar 2015   ·   3 MIN

I denne uge er Indblik skrevet af advokat Helle Larsen.

K sidder i uskiftet bo efter hendes ægtefælles død dels med et bonusbarn dels med to fælles børn. Ægtefællen A døde for nogle år siden i foråret 2008. K har fået mod på livet igen, og hun og hendes kæreste M ønsker at gifte sig. Brylluppet er arrangeret, gæsterne inviteret, da der pludselig kommer kludder i programmet.

Når du gifter dig, skal du skifte det uskiftede bo, sagde bonusbarnet.

K havde, da A døde, fået udbetalt ganske betydelige summer fra hans pensionsordninger. De penge havde hun brugt på at renovere sommerhuset og indfri gæld med, ligesom hun havde inviteret både bonusbarnet med familie og fællesbørnene med familie på en rejse, da hun blev 60. Hun fik sidste år udbetalt sin kapitalpension, som hun har investeret i værdipapirer. De eneste værdipapirer hun har, stammer fra de midler.

K tror, bonusbarnet bare er nævenyttigt, så hun ringer egentlig bare til advokaten for at høre, om det da virkelig kan passe, at hun skal dele sin formue med børnene nu.

Ja, siger advokaten, du har to muligheder: Enten skal børnene give arveafkald, eller også skal du skifte med dem.

Bedre bliver det ikke, da advokaten og K sidder og ser på det fællesboopgørelsen. Dengang var der en formue i boet på netto 1.000.000 kroner, og K fik udbetalt forsikrings- og pensionsmidler for ca. det samme den gang. Hendes kapitalpension blev udbetalt med netto 500.000 kroner. Depotet er i dag ca. 550.000 kroner værd.

Advokaten kunne først give K først den gode nyhed: Fordi du har sikret dig, at vi kan identificere dine pensionsmidler, der står i et særligt depot, så skal du ikke dele dem med børnene.

Desværre, fortsatte advokaten, er de to millioner kroner, du nu har i det uskiftede bo ikke lige til at filtre fra hinanden, så du kommer til at betale 500.000 kroner til de tre børn, når du skifter med dem.

K ville gerne slippe uden om. Kan de ikke bare give afkald på arv mod at få et beløb. Jo, sagde advokaten, men så skal der betales 15 procent i boafgift af hele beløbet. Hvis du skifter med dem, så er der et bundfradrag på i 2015 på 272.900 kroner, så afgiften bliver under det halve.

Hvis K havde skiftet i 2008 eller havde holdt pensions- og forsikringsmidler bedre adskilt fra formuen i øvrigt, ville hun kunne have undgået at dele pensions- og forsikringsmidlerne med de tre børn. Hun kunne dengang have nøjedes med at udbetale 250.000 kroner til børnene. Børnene ville have fået alle pengene uden at skulle betale boafgift, idet bundfradraget dengang var højere end 250.000 kroner.

Det bitre lære her er, at uskiftet bo kan se nemt og “billigt” ud i starten, men at den længstlevende kan komme til at betale dyrt for det uskiftede bo.

Her vil jeg lade det uskiftede bos øvrige ulemper ufortalte, men råde til at ingen skriver en blanket om uskiftet bo under uden at have talt med en advokat, der kender sin arveret, dødskiftereglerne og beskatningsreglerne helt til bunds. Et uskiftet bo kan være et dyrt bekendtskab.

 

Læs mere

Det er ikke altid let at dele gæld
29. juni 2020   ·   4 MIN

Boligen som CO2-lager
22. juni 2020   ·   3 MIN

Boligskattesystemet er en ommer
15. juni 2020   ·   3 MIN

Kan pensionister optage nedsparingslån i deres ejerbolig?
8. juni 2020   ·   3 MIN

Er boligmarkedet på vej tilbage til normalen?
1. juni 2020   ·   3 MIN

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Afstemning

Boligsidens presseservice

Boligsiden A/S
Kronprinsensgade 6, 2.
1114 København K
Telefon: 70 27 49 99
Mail: presse@boligsiden.dk
CVR: 12375646