I et hektisk boligmarked kan sælger og mægler gøre en stor forskel

henrik_grave
Skrevet af Indblik-forfatter
GEM ARTIKEL    Indblik i Boligmarkedet   25. februar 2015   ·   3 MIN

I denne uge er Indblik skrevet af Henrik Grave, direktør og stifter af Andelsboligpris.dk

På især markedet for lejligheder i Århus og København er der aktuelt et hidsigt tempo, der formentlig overstiger, hvad nogen tidligere har oplevet. Det er sælgers marked i et så massivt omfang, at enkelte boligsøgende risikerer at blive klemt.

Vi rådgiver dagligt om køb af andelsboliger. Og det er desværre ikke altid opløftende, hvad vi hører fra de boligsøgende, som i nogle tilfælde er lige dele forpustede og skuffede. Vores kunder har typisk været på boligjagt i lang tid, og de er ofte blevet nummer to i jagten på en bolig. Desværre kan nogle af dem fortælle om private sælgere, som er løbet fra en aftale eller om en mægler, som valgte at få yderligere fire andre boligsøgende til at underskrive en købsaftale, for derefter at trække lod. Der er kunder, som derfor hvisler, at de fortsat søger en bolig på Nørrebro eller en anden foretrukken lokalitet, men som aldrig kommer til at handle med en navngiven ejendomsmægler.

Nu er det bestemt ikke alle boligsøgende, som føler trang til at udforme voodoo-dukker af en sælger eller mægler, for vi hører heldigvis om flest gode forløb, der betyder, at boligdrømmen falder på plads under rimelige forhold. Men der er grund til at råbe vagt i gevær, for det er altid trist at overvære en ulige kamp.

Og jeg ser ingen grund til, at enkelte sælgere eller mæglere ophæver rammerne for god opførsel. For det første er en aftale en aftale. For det andet må det vel være en fejl, når en mægler meddeler en interesseret køber til en andelsbolig, at hun ikke kommer i betragtning, hvis hun ønsker et helt sædvanligt bank- og rådgiverforbehold indarbejdet i købsaftalen. Vi løser løbende opgaver, hvor vores kunde har skrevet under på en aftale uden forbehold og derfor vil være nødt til at betale 1 % af købesummen, hvis handlen skal hæves indenfor rammerne af fortrydelsesretten.

 

I et gunstigt boligmarked må køberne naturligvis være klar i startblokkene, hvis de ønsker at komme i betragtning til efterspurgte boliger. Men netop fordi markedet er så gunstigt, kan det undre, hvorfor enkelte sælgere og mæglere føler behov for at klemme køberne yderligere. Selvfølgelig er sælger og mægler meget opsatte på at vide, at et salg er endelig på plads. Men i et marked, hvor alle andele sælges, uanset foreningens økonomi, boligens beliggenhed og andelens pris, er der ret beset ikke noget behov for at presse citronen. Andelshaveren skal nok få solgt, og en evt. medvirkende mægler skal nok få sit salær. Og hvis man samtidig behandler de potentielle købere med respekt, vil en sælger kunne mindes forløbet med et smil, mens mægleren vil fastholde og styrke sit omdømme som ansvarlig agent på boligmarkedet.

Henrik Grave har stiftet andelsboligpris.dk i 2009, hvor han siden har gennemført mere end 1.700 analyser for kunder, som ønskede en vurdering af en konkret andelsbolig. Og i Økonomihuset Nordsjælland fungerer han i stigende grad som finansiel og økonomisk rådgiver for andelsboligforeninger.

 

Læs mere

2021 blev endnu et år i opsvingets tegn
27. december 2021   ·   4 MIN

Boligmarkedet får større udfordringer i 2022
21. december 2021   ·   3 MIN

Den forheksede hovedstad
13. december 2021   ·   3 MIN

Bliver stigende energipriser tungen på vægtskålen for boligejerne?
6. december 2021   ·   3 MIN

Det københavnske boligmarked er blevet dyrt
29. november 2021   ·   4 MIN

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Afstemning

Boligsidens presseservice

Boligsiden A/S
Kronprinsensgade 6, 2.
1114 København K
Telefon: 70 27 49 99
Mail: presse@boligsiden.dk
CVR: 12375646

Kan du lide det, du læser? Få de vigtigste nyheder med vores nyhedsbrev, der udkommer to gange om måneden. Tilmeld dig i dag.