Boligudbuddet i frit fald

Foto: Boligsiden

Udbuddet er faldet drastisk over det seneste år. Flere boliger bliver solgt, den lave rente lukker flere ind på boligmarkedet, og salgstiden er faldet. Det er de primære grunde til, at udbuddet skrumper, viser tal fra Boligsiden.dk.

Det er blevet sværere at finde en bolig til salg. Udbuddet er nemlig faldet markant over de seneste måneder. Hvor der i januar 2014 var 7.200 ejerlejligheder til salg, er der i dag 6.300. Samtidig er antallet af villaer og rækkehuse til salg faldet fra knap 41.0000 til ca. 38.500.

”Årsagen skal findes i tre faktorer: Det øgede antal bolighandler i 2014, den faldende rente, der har fået flere førstegangskøbere ind på markedet, og den kortere salgstid”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Boligmarkedet er blevet mere tilgængeligt

Trods svagt stigende priser på villaer og rækkehuse og stærkt stigende priser på ejerlejligheder er boligmarkedet blevet mere tilgængeligt i kraft af den faldende rente, der gør, at flere kan blive kreditgodkendt til større beløb end ellers. Det betyder også, at købere, der ikke før har kunnet låne, nu kan blive boligejere. Det har øget købermassen, der er flokkes om boligerne til salg og har medvirket til det høje antal bolighandler i 2014.

Kortere salgstid giver færre boliger på hylderne

Samtidig med at der blev solgt et højt antal boliger i 2014 sammenlignet med de foregående år, er salgstiden også faldet. For villaer og rækkehuse er salgstiden faldet godt fire procent det seneste år, og for ejerlejligheder er salgstiden faldet med knap syv procent.

”Det svarer til at have en butik, der bliver populær og pludselig sælger flere varer end ellers. Hvor varerne før lå på hylderne i gennemsnitligt ti dage, ligger de der måske kun syv dage nu. Dermed er det sværere at fylde butikken op, og antallet af varer i butikken falder”, siger Birgit Daetz.

I 2014 blev der sat færre nye villa/rækkehuse til salg, end der gjorde året før. Til gengæld kom der flere nye ejerlejligheder til salg i 2014, end der gjorde i 2013.

”Selvom der kom flere nye lejligheder til salg i 2014 end i 2013, var det slet ikke nok til at mætte efterspørgslen. Det siger noget om, hvor massiv et pres der er på lejlighedsmarkedet netop nu”, siger Birgit Daetz.