Sådan får du et sikkert andelsboligkøb

Stigende priser og et trængt boligmarked i byerne kan få andelsboligkøberne på glat is, når de bliver presset ud i en underskrift. Forberedelse er nøglen til en sikker andelsbolighandel.

Der er historier om andelsboliger, der bliver sat til salg den ene dag og er solgt allerede den næste. Og der er de andele, der bliver solgt via mund til mund, uden der nogensinde har været en salgsannonce. Andelsboligjægerne skal stå tidligt op for at have en chance for at få fat i de bedste boliger, og dermed ligger der også et massivt pres på dem for at kunne levere en underskrift, nærmest før de har set boligen.

”Andelsmarkedet er presset. Andelen af andelsboliger, der sælges over prisen, er næsten tredoblet over de seneste to år, og i dag sælges hver tiende andelsbolig over udbudsprisen. Samtidig bliver der givet nedslag i færre handler og nedslagne bliver mindre. Sælgerne sidder tungt på andelsboligmarkedet, og det kan gøre det svært for køberne”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Netop derfor er der også en risiko for, at man som andelskøber, kan føle sig presset til at skrive under på en købsaftale, selvom man dårligt har set boligen og ikke har haft tid til at gennemgå foreningens vedtægter og økonomi.

Du risikerer også at blive presset af sælger til at betale en ulovlig dusør for at få lov til at købe boligen, fx ved at forlange en urealistisk høj pris for et møbel, der ikke er penge værd. Husk, at det er ulovligt at opkræve den slags dusør, og som køber skal du ikke give efter og betale.

Lad banken blive din medspiller

For at få en så sikker og hurtig bolighandel som muligt anbefaler Cheføkonom for Arbejdernes Landsbank Lone Kjærgaard, at du tager en dialog med banken, inden du står og skal bruge pengene.

”Når det drejer sig om andelsboliger, kan du ikke få et egentligt boligkøberbevis, som angiver et specifikt beløb, du kan købe for. Det skyldes, at der ikke er to andelsforeninger, der er ens”, siger Lone Kjærgaard, og forklarer:

“To næsten identiske andelsboliger til hver 500.000 kroner beliggende i forskellige foreninger, kan rumme mange forskelle. Også selv om boligafgifterne også er identiske. Gælden kan være skruet anderledes sammen i den ene forening i forhold til den anden, der kan ligge forskellige servitutter og klausuler på ejendommene eller den ene forening kan have afsat penge til fremtidig vedligeholdelse, mens den anden ikke har. Alt sammen forhold, der kan have stor betydning for købet”, siger Lone Kjærgaard.

Banken kan dog som regel give dig en rettesnor for forholdet mellem andelsværdien og boligafgiften, fx at du har råd til at give 600.000 kroner for selve andelsbeviset, hvis boligafgiften er 5.000 kroner.

Hvis du involverer banken, inden du står med ønskeboligen, kan banken gennemgå din økonomi og være langt bedre forberedt til at behandle din sag, når du står og skal bruge en hurtig godkendelse af et lån.

”Vi har i Arbejdernes Landsbank gennemgået økonomien i et hav af andelsboligforeninger gennem årene. Derfor kan vi som regel ret hurtigt give kunderne et indblik i, hvad det er for en forening, de har kig på. Den tid, der kan spares, er derfor primært i forhold til den enkeltes økonomi”, siger Lone Kjærgaard.

Den ideelle bolighandel

I den ideelle bolighandel kontakter du banken og en advokat, når du har fundet den andelsbolig, du vil have. Banken gennemgår økonomien, mens advokaten gennemgår de juridiske aspekter i handlen, og du bliver sikret, at du som køber kender til alle udgifter fx også fremtidige store planlagte projekter i foreningen som udskiftning af tag eller faldstammer, der skal finansieres af foreningens beboere, altså dig. Når både bank og advokat kan sige god for købet, skriver du under.

Men med det andelsboligmarked vi har i dag, kan du ikke forvente at have tid til den store gennemgang, fordi sælger forlanger en underskrift her og nu.

Tag et bank- og advokatforbehold, hvis det skal gå hurtigt

Bliver du presset ud i en underskrift, så sørg for at få et bank- og advokatforbehold, der sikrer dig, at du kan komme ud af handlen, hvis aftalen ikke godkendes af din bank og advokat.

Lone Kjærgaards råd til en sikker andelsbolighandel

  1. Tal med banken, inden du for alvor går på andelsboligjagt. Så kender du dine økonomiske muligheder, og banken er klædt på til hurtigt at kunne servicere dig, når du står med en bolig, du gerne vil købe.
  2. Få styr på de økonomiske og juridiske forhold, inden du skriver under. Rådfør dig med både banken og en advokat.
  3. Skriv under med et bank- og advokatforhold, hvis det skal gå rigtig hurtigt.