En forurenet grund behøver ikke at være en katastrofe

Mindst 15.000 grunde er forurenede. Ligger dit yndlingshus på en forurenet grund? Læs her,hvad det egentlig betyder, at jorden er giftig, og hvad du kan gøre ved det.

”Jorden er giftig” er en leg, hvor man skal hoppe fra sted til sted uden at røre jorden. Men står drømmehuset på en grund, der er kategoriseret som giftig, er ”jorden er giftig” en helt anden sag. Her kan du oftest både gå og bygge på jorden, men du skal sætte dig godt ind i omfanget af forureningen, og hvad det betyder for dig.

Først af alt skal du vide, at der er flere grader af forurening. Det spænder fra en ufarlig slags, hvor du sagtens kan bo, og hvor børn uden fare kan lege på græsset, og til den sundhedsfarlige slags, hvor familier må evakueres på grund af sundhedsfare. Det første er heldigvis mest udbredt.

”Ønsker man at købe en forurenet grund, skal man vide, hvad man går ind til. For nogle er den eneste konsekvens måske, at de skal dyrke deres grøntsager i et højbed for at være helt sikker på, at jorden er ren, mens det for andre har mere vidtrækkende konsekvenser”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Forurening kommer fx fra olietanke og virksomheder

I mange haver ligger der en gammel, nedgravet olietank. Den skal være tømt og forsvarligt lukket, men nogle gange er den ikke helt tom og lækker, og så kan der strømme olie ud i din jord. Det kan være utrolig skadeligt ikke bare for dig men også for dine naboer, der kan være så generet af afgasning fra jorden, at I kan være tvunget til at flytte, hvis ingen har råd til at rense jorden.

Forurening kan også stamme fra planteskoler, hvor der har været brugt sprøjtemidler, eller hvis der har ligget fabrikker eller en lodseplads på eller i nærheden af din grund.

Se, om grunden er forurenet

Vil du gerne tjekke, om jorden er forurenet i et bestemt område, kan du klikke dig ind på Danmarks Miljøportal. Zoom ind på kortet, og find det område, du vil undersøge. Marker derefter jordforurening V1 og V2 til venstre for kortet, så du får markeret de relevante områder på kortet.

Ca. 15.000 grunde er kortlagt som forurenede; de er markeret med V2. Derudover er der 14.000 grunde, som er kortlagt som muligt forurenede; de er markeret med V1. Her er jorden ikke undersøgt endnu, men man ved, at der har været aktiviteter – typisk virksomheder eller produktion – der kan skade jorden.

Undgå de værste mareridt med forurenet jord

Boligejernes videncenter, Bolius, har disse gode råd til dig, der planlægger at købe et hus eller en grund, du ved, er forurenet:

  • I forbindelse med boligsalg har ejendomsmægleren pligt til at undersøge, om en grund er forurenet.
  • Skal du købe en grund, du med sikkerhed ved, er forurenet, kan du med fordel kontakte regionen for at få oplysninger om grunden. Der er helt specifikke krav til en forurenet grund med hensyn til flytning og opgravning af jord i forbindelse med anlægs- og byggearbejder. Er restriktionerne mange og omfattende, bør prisen på grunden være lavere.
  • Det er vigtigt, at du finder ud af, hvor meget billigere du har tænkt dig, at grunden skal være, som følge af forureningen. Det er dyrt at rense grunden.
  • Undersøg forsikringsvilkårene i en given jordforureningssag.
  • Har du ikke kendskab til forurening på den grund, du vil købe, skal du stadig overveje at undersøge dine forsikringer, hvis du efter købet opdager en utæt olietank.

Det er dyrt at komme af med forurenet jord

Den største udfordring med forurening er, at det oftest er husejeren, der hænger på problemet og på udgiften med at få jorden renset. Det kan blive en dyr omgang. Du må nemlig ikke bare flytte forurenet jord, hvis du fx skal have lavet en ny terrasse eller indkørsel, og det koster penge at skille sig af med forurenet jord. Prisen afhænger af, om jorden er stærkt forurenet eller blot lettere forurenet.

Det er også muligt at få oprenset sin grund. Regionerne oprenser jorden på ejendomme, hvor man ved, at jorden er forurenet. Der sker dog efter en prioriteret rækkefølge, og du kan risikere at skulle vente 10-30 år, før det er din tur.

Der er dog også andre muligheder, fx hvis du tilmelder dig den såkaldte værditabspulje, oliebranchens miljøpulje, eller forsikringsordningen for villaolietanke.

Læs mere om mulighederne for at få renset din jord hos Bolius

Læs mere om forurening og gift på grunden på Bolius temasider om emnet

Find mere om