Andelsboligkøb: Kom hurtigt og sikkert til en andelsbolig

I denne uge er Indblik skrevet af Cheføkonom Lone Kjærgaard fra Arbejdernes Landsbank

Ejerlejlighedsmarkedet i de store byer spurter derudaf, og priserne er nærmer sig tiden før finanskrisen. Det smitter naturligvis af på søstermarkedet for andelsboliger. Her bliver boligerne mange steder solgt inden blækket er tørt på salgsannoncen – i mange tilfælde uden en ejendomsmægler.

Det kan stille køberne i en ubehagelig situation. For man risikerer at møde en sælger, der er interesseret i at få en hurtig underskrift. Derfor kan man føle sig tvunget til at skrive under uden at have et klart overblik over købet. Alternativt kan det være, at man går glip af handlen, fordi sælger ikke vil vente og derfor hurtigt går videre til næste interesserede køber.

At sætte sin underskrift på noget, man ikke har det fulde overblik over, er farligt og kan selvsagt ikke anbefales. Omvendt er det naturligvis ærgerligt, hvis man er gået glip af en god bolig med en fornuftig økonomi.

Det handler derfor om forberedelse, så man er klar til at handle hurtigt.

Sådan kan du hurtigt handle andelsbolig

Det kan du gøre ved at have banken med i dine boligplaner lige fra start. Når det drejer sig om andelsboliger, kan du ikke få et egentligt boligkøberbevis, som angiver et specifikt beløb, du kan købe for. Det skyldes, at der ikke er to andelsforeninger, der er ens.

60 kvadratmeter næsten identiske andelsboliger til 500.000 kroner beliggende i forskellige foreninger, kan rumme mange forskelle. Også selv om boligafgifterne også er identiske.

Gælden kan være skruet anderledes sammen i den ene forening i forhold til den anden, der kan ligge forskellige servitutter og klausuler på ejendommene eller den ene forening kan have afsat penge til fremtidig vedligeholdelse, mens den anden ikke har. Alt sammen forhold, der kan have stor betydning for købet.

Banken kan dog som regel give dig en rettesnor for forholdet mellem andelsværdien og boligafgiften. F.eks. at du har råd til at give 600.000 kroner for selve andelsbeviset, hvis boligafgiften er 5.000 kroner.

Når du føler, du har fundet den helt rette bolig, sender du med det samme alle oplysninger til banken og advokaten. De har så optimale muligheder for at kunne give dig et hurtigt svar, fordi de har været din økonomi igennem og derfor kun har tilbage at tjekke foreningen. Banken for de økonomiske forhold og advokaten for de juridiske.

Selvom det måske kan virke besværligt, skal man huske på, at det er til din egen fordel. Du undgå grimme overraskelser senere hen.

Er tiden meget knap, kan du skrive under med et såkaldt bank- og advokatforbehold. Så sikrer du dig, at du kan træde tilbage fra aftalen, hvis de ikke kan godkende den.

Vores anbefaling er derfor:

1) Tal med banken inden du for alvor går på andelsboligjagt. Så kender du dine økonomiske muligheder, og banken er klædt på til hurtigt at kunne servicere dig, når du står med en bolig, du gerne vil købe.

2) Få styr på de økonomiske og juridiske forhold, inden du skriver under. Rådfør dig med både banken og en advokat.

3) Skriv under med et bank- og advokatforhold, hvis det skal gå rigtig hurtigt.

Find mere om