Den danske villa har vokseværk

BBR indberetning

Det nybyggede parcelhus har næsten fordoblet sin størrelse siden 1950’erne, og i dag kan en gennemsnitsfamilie ikke klare sig med meget mindre end 200 kvadratmeter, når de selv kan vælge. Boligsiden.dk har sammen med Curt Liliegreen set på parcehusets hurtigt voksende udvikling.

De nybyggede, danske parcelhuse bliver større og større. I 1920 byggede man huse i størrelsen 150 kvadratmeter, men i de efterfølgende årtier svandt størrelsen. I 1956-57 var de nybyggede huse ikke større end 111 kvadratmeter i gennemsnit, men den tendens er så afgjort vendt igen. I dag er husene større end nogensinde, og en nybygget villa ligger nu på 200 kvadratmeter i gennemsnit.

”Bag tallene gemmer der sig mange strukturelle forskydninger mellem forskellige boligtyper, men det står fast, at den familie, der i dag efterspørger nybyggede boliger, efterspørger relativt store boliger”, siger sekretariatschef, cand. Polit. Curt Liliegreen, Boligøkonomisk Videncenter i Realdania, og fortsætter:

”Vi stiller krav til vores bolig, og den bolig, der før i tiden var god nok til en gennemsnitlig funktionærfamilie, den egner sig i dag måske mest til en single. De nye boliger skal rumme andre funktionaliteter, de små køkkener er blevet til samtalekøkkener, der skal være kontor til hjemmearbejdspladsen, wellness-rum, og hobbyinteresserne skal måske ikke længere gemmes væk til kælderrum eller garager. Måske har kæledyret også fået sit eget værelse? Med en gennemsnitsstørrelse på 200 kvadratmeter for enfamiliehuse burde der være plads til det”, siger Curt Liliegreen.

Nye kæmpeboliger er energivenlige

At 200 kvadratmeter vitterligt er stort, bliver tydeligt, når man ser på, hvilke villaer der er solgt det seneste år. Her er 90 % af villaerne under 200 kvadratmeter, og kun 7 procent ligger i størrelsesordnen 200-250 kvadratmeter.

”Man skal ikke lang tid tilbage, før man ville tænke sig om to gange, før man byggede så stor en villa. Når den først er bygget, skal den jo også opvarmes. Men i dag er alle nybyggede huse energivenlige, og næsten alle nybyggede boliger har energimærke A eller B. Mange får bygget 0-energihuse eller super lavenergihuse, der ikke koster noget at opvarme. De nye muligheder for at opvarme billigt og ikke mindst isolere i et helt andet omfang, end det før var muligt, har nok også betydning for valget af størrelsen på boligen”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Sammenbragte familier har øget behov

De ændrede familiestrukturer kan også spille ind på det øgede pladsbehov. Familier med sammenbragte børn kan nemt få en børneflok på 4-6 børn, der skal have et værelse.

”Har man et stort pladsbehov, vælger mange nok at bygge rigeligt stort, når de bygger nyt hus. Hellere tage 10-20 kvadratmeter ekstra fra starten af, end at skulle lave en dyr tilbygning senere”, siger Birgit Daetz.

Prisen for et nybygget hus er steg med 1,4 procent fra andet kvartal 2013 til andet kvartal 2014, viser tal fra Danmarks Statistiks byggeomkostningsindeks for boliger. Det er med andre ord ikke blevet billigere at bygge; til gengæld har det ingen betydning for vores lyst til at bygge stort.

Find mere om