Små og sjældne rabatter på det Københavnske lejlighedsmarked

Foto: Boligsiden

Godt og vel hver anden ejerlejlighed bliver solgt med et nedslag i Københavns Kommune, og under hver tredje sælger giver rabat, hvis det drejer sig om en andelsbolig. Samtidig er rabatterne blevet mindre, viser nye tal for Boligsiden.dk.

Mange boligkøbere håber nok stadig at kunne forhandle prisen lidt ned, når der skal skrives under på papirerne til den nye lejlighed. Men det er efterhånden længe siden, at det var en selvfølge at få et nedslag i prisen.

I tredje kvartal af 2014 blev kun 53 procent af ejerlejlighederne solgt med et nedslag i Københavns Kommune. Der var lidt mere gavmildhed at spore i Tårnby, Dragør og Frederiksberg kommuner, hvor mellem 56 og 66 procent af sælgerne gav et nedslag i prisen på ejerlejlighedshandlen.

Har du set dig lun på en andelsbolig, er sandsynligheden for et prisnedslag endnu mindre. Både i København og Frederiksberg kommuner bliver der kun givet nedslag i 28 procent af andelsbolighandlerne.

”På landsplan er andelen af lejligheder, der bliver solgt med et nedslag, faldet i flere år. I første kvartal af 2009 blev 83 procent af ejerlejlighederne solgt med nedslag. I dag er det 62 procent. For andelsboligernes vedkommende blev 58 procent solgt med nedslag i første kvartal af 2009, mens det nu er 42 procent. Der er altså en tendens i hele landet, at færre lejligheder bliver solgt med nedslag – især andelsboligerne”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Spar kun 16.000 kroner på andelsboligen

De ejerlejligheder, der blev solgt i Region Hovedstaden i september, blev i gennemsnit solgt med et nedslag på 562 kroner pr. kvadratmeter. Det svarer til en kontant rabat på 45.000 kroner for en lejlighed på 80 kvadratmeter.

”Over de seneste år er rabatten blevet mindre og mindre. Siden januar 2010 har nedslaget ikke været så lille, som det er i dag, i Region Hovedstaden”, siger Birgit Daetz.

Men også de rabatter, der bliver givet på andelsboligerne, er faldet markant. På landsplan blev der i første kvartal af 2009 givet 55.000 kroner i rabat på andelsbolighandlen, mens der blot var 16.000 kroner at hente i gennemsnit i tredje kvartal 2014.

Maksimalpris på andelsboliger giver et benhårdt marked

Det er altså især i andelsbolighandlerne, at du ikke skal forvente et nedslag; og skulle du være heldig at få et, er det typisk ganske lille. Forklaringen ligger dog lige for.

”Mens salgspriserne på ejerlejlighederne er reguleret af udbud og efterspørgslen, fastsætter de enkelte andelsboligforeninger en maksimalpris på andelsboligerne. Det sætter i mange tilfælde en stopper for en ambitiøs prissætning, og det får sælgerne til at skrue på de knapper, de har tilbage, nemlig hyppigheden af nedslaget og ikke mindst størrelsen”, siger Birgit Daetz.