Industriområder og sportsanlæg betyder rabat på boligprisen

Boliger, der ligger under 100 meter fra et industriområde eller sportsanlæg, koster i gennemsnit 1.400 – 1.600 kroner mindre pr. kvadratmeter end andre boliger. Til gengæld skal du bare 300 meter væk, før boligpriserne igen ligger på gennemsnittet, viser tal fra Boligsiden.dk.

Fabrikker, en lagerhal, et autoværksted og grå kontorbygninger. Det er noget af det, du kan blive nabo til, hvis du køber et hus, der ligger tæt på et industriområde. Men er det nu så slemt? Det er selvfølgelig mindre charmerende end gamle bondehuse og et gadekær med svaner i; til gengæld får du en pæn rabat på prisen.

Ligger villaen under 100 meter fra et industriområde, er udbudsprisen nemlig 1.600 kroner mindre pr. kvadratmeter, sammenlignet med andre huse, der ligger længere væk. Det svarer, at prisen er reduceret med 224.000 kroner for en villa på 140 kvadratmeter.

Men du skal ikke længere væk end mellem 100 til 200 meter fra industriområdet, før udbudspriserne allerede er steget med 1.100 kroner pr. kvadratmeter. Kommer du over 300 meter væk fra industriområdet, er priserne allerede tilbage til normalen.

”Er boligen placeret helt tæt på industriområdet, påvirker det prisen, men prisudsvinget er langt mindre end, hvis boligen eksempelvis lå 100 meter fra vandet, hvor priserne bevæger sig den anden vej og stiger voldsomt. Samtidig er de 300 meter, man skal væk fra industriområdet, for at få boligpriserne tilbage på sporet, også en relativ kort afstand. Ser man på boliger nær kysten, skal man over 500 meter væk, før prisen ikke længere bliver påvirket af beliggenheden”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk, og fortsætter:

”Forklaringen på, at prisen ikke påvirkes så meget igen af industriområdet, kan være, at der mange steder ingen gener er. Der kan være øget trafik på hverdage i dagtimerne, og så er sådan et industriområde ikke så charmerende som en hyggelig, lille, landsby. Hvis der er noget særlig produktion, kan der være lugt- og støjgener, men i mange tilfælde er der ikke aktiviteter, der påvirker naboerne”, siger Birgit Daetz.

Rabat til sportsanlæggenes naboer

Men det er ikke bare grå industribygninger, der får pilen på udbudspriserne til at svinge. Svedende tennisspiller og råbende fodboldfans er heller ikke i høj kurs. Og derfor udbydes boliger, der er nabo til at sportsanlæg også til en lavere pris. Her er der knap 1.400 kroner at spare pr. kvadratmeter, hvis boligen ligger under 100 meter fra stadion, men igen skal vi ikke mere end 300 meter væk, før priserne har normaliseret sig.

”Sportsanlæggene er en helt anden historie end industrikvartererne. Her er det primært støjforurening, det handler om, problemer med skarpt og kunstigt lys i de mørke timer samt trafik af personbiler til og fra anlægget”, siger Birgit Deatz.

Naboer til fodboldstadioner ville nok gerne frabede sig horderne af de til tider fordrukne fans, mens naboerne til atletikstadioner, tennisbaner og andre anlæg nok i højere grad er udfordret af det skarpe lys i vinterhalvåret. Men der er altså en pæn rabat at hente, hvis man har set sig lun på et hus i nærheden.

Find mere om