Typehuset kan mere, end du tror

Denne uges Indblik er skrevet af arkitekt Asger Poulsen.

Et af de helt populære ”produkter” hos ejendomsmæglerne er typehuset. Denne hustype ses første gang i Danmark i 1950érne, men tager rigtig fart i 1960’erne og 1970’erne, hvor der i alt bygges mere end 450.000 huse.

Typehuset var en helt ny måde at tænke hus på, da det kom frem. Huset blev ikke længere tegnet specielt til grunden eller til dem, der skulle bo i det. Til gengæld var huset langt hurtigere og markant billigere at opføre. Typehuset er indrettet til kernefamilien med far, mor og to børn og består derfor typisk af stue, køkken, soveværelse, to eller tre børneværelser, badeværelse, gæstetoilet og bryggers.

Typehuset kan opdateres

Typehuset har i mange år ligget i skyggen af den klassiske villa, som har været boligkøbernes drømmebolig, men typehuset er nu af flere grunde blevet en eftertragtet boligtype. Set med arkitektens øjne er netop typehuset ikke noget dårligt valg. Tænker vi klima og bæredygtighed, så er det også et godt valg. Her er tale om genbrug, og i langt de fleste typehuse er der i den grad plads til klimamæssige forbedringer.

Netop typehusene anses måske for at være lidt triste i deres arkitektur og til dels også indretning. Typisk har husene oprindeligt lidt små børneværelser og et aflukket køkken. Vi kender alle billedet af den klassiske værelsesgang fra entreen med de to til tre værelser, soveværelse, badeværelset og bryggerset.

Teknisk set er typehusene (måske) lidt slidte og har ofte kun 100 mm isolering i vægge og på loftet, og måske har de gulvvarme i kobberrør, der 30 år efter opførelsen kan være ved at være udtjent. Man har derfor muligheden for at komme langt med energirenovering. Det arkitektoniske spørgsmål er så, om ”det” skal tilpasses husets oprindelige arkitektur, eller om man skal gribe chancen og give huset et nyt arkitektonisk udtryk.

Typehuset har kæmpe potentiale

Der ligger er kæmpe potentiale i disse huse. Ofte er kvadratmeterprisen ikke så høj som i mere klassiske villaer eller som ved nybygning, haven er vokset op, og kvarteret ligger ofte godt i forhold til skole, institutioner og indkøb. Har man modet og den rette rådgivning, kan man – her og nu eller på sigt, skabe sig sin drømmebolig ud af typehuset.

Det er i de seneste år blevet mere og mere almindeligt at købe et typehus og så give det den helt store ombygning, hvor det anonyme typehus vokser sig stort og forvandles til en meget individuel bolig. Man kan sige, at man køber rammen, og så kan man lægge rum sammen, så man får større værelser eller køkken/alrum. Da en del typehuse har facader hvor en stor del er træbeklædning, er der gode muligheder for at bygge nye elementer, enten glaspartier, nye murede partier eller nye træelementer med en langt bedre isolering end de oprindelige.

Find mere om