Esbjerg efter krisen

Foto: Boligsiden

Blandt Danmarks laveste boligpriser i Syddanmark stikker Esbjerg ud på landkortet. Kommunen er som den eneste i Sydjylland i plus efter krisen, viser tal fra Boligsiden.dk.

Den sydlige del af Danmark blev hårdt ramt af finanskrisen. Som så mange andre steder i landet raslede boligpriserne ned, men hvor andre områder har rejst sig fra støvet og er opblomstret på ny, kæmper store dele af regionerne Sydjylland, Fyn og Sjælland med et boligmarked, der aldrig er kommet helt op i gear igen. Og her blandt landets laveste boligpriser stikker Esbjerg ud som kommunen, der ikke bare har regionens højeste huspriser, men som også er i plus efter krisen.

Købte man hus i 2007 i Esbjerg, og har man solgt i år eller sidste år, ligger prisforskellen samlet set i plus. Blandt de huse, der blev købt i 2007 og solgt i igen i 2013 eller 2014 er der samlet set kommet tre procent mere i kassen ved salgene, end da husene blev købt. Kun 15 andre af landets kommuner kan prale med at have en lignende statistik.

”Enkelte kommuner kan i dag sælge boliger for mere end de blev købt for i 2007. Det er primært i Hovedstadsområdet, Aarhus og i Nordjylland, hvor priserne aldrig faldt så meget som andre steder. Men resten af Sjælland, Fyn, og Sydjylland – med Esbjerg som undtagelsen – kæmper stadig for at komme tilbage til normalen”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Esbjerg er altså kommet i fint selskab, og kommunen er på mange måder en mønsterbryder på det syddanske boligmarked.

Her går det godt

Esbjerg har Vesterhavet som nabo mod vest, og er ellers omkranset af kommunerne Varde, Vejen og Tønder. Men hvor salgsprisen for en villa i gennemsnit lå på mellem 5.800 og 7.600 kroner pr. kvadratmeter i nabokommunerne, lå prisen i Esbjerg på 10.400 kroner pr. kvadratmeter i juli måned.

Den store prisforskel placerer Esbjerg i top tre over kommuner, hvor det bedst kan betale sig at flytte til nabokommunen for at få billigere huspriser. Flytter du fra Esbjerg til Tønder, er der nemlig 48 procent at spare på huspriserne. Kun hvis du flytter fra Aarhus til Favrskov er der mere at hente; her er besparelsen på 49 procent.

”Når der er så meget billigere i nabokommunen, betyder det ikke, at Esbjerg er dyr. Det siger noget om, at Esbjerg har klaret sig godt og har et stærkere og mere stabilt boligmarked end nabokommunerne”, siger Birgit Daetz.

Studiebyen Esbjerg

Noget af Esbjergs succes kan blandt andet skyldes byens godt 6.000 studerende. Både Syddansk Universitet og Aalborg Universitet har en afdeling i Esbjerg foruden Erhvervsakademi Sydvest. De studerende skaber liv og sikrer en stadig tiltrækning af unge til byen.

De studerede selv fremhæver især de billige boliger i Esbjerg som en af fordelene. Salgsprisen på ejerlejligheder i Esbjerg er dog steget med 23 procent det seneste år, hvilket har fået priserne op i 16.000 kroner pr. kvadratmeter. Dermed overhaler de både lejlighedspriserne i Aalborg og i Odense, der begge steder ligger 3-400 kroner pr. kvadratmeter under niveauet i Esbjerg. Lejlighedspriserne i Esbjerg er dog langt fra dem i Aarhus, der ligger på 26.400 kroner pr. kvadratmeter og i København med 28.500 kroner pr. kvadratmeter.

Find mere om