Boligleksikon: A, B og C

BBR indberetning

Boligsiden.dk gennemgår boligmarkedet fra A til Å. Vi lægger ud med de tre første bogstaver i alfabetet og tager et kort kig på, hvad der gemmer sig under A, B og C.

A – Andelsbolig

En andelsbolig er et alternativ til en ejerbolig. Du køber og finansierer boligen selv, mens du samtidig betaler en afgift til andelsforeningen hver måned, fordi du er en del af andelsfællesskabet.

Når du køber en andelsbolig betaler du en pris for selve boligen; det er købsprisen. Er købsprisen høj, skal du optage et lån for at kunne købe, og du skal altså betale af på lånet, ligesom hvis du havde købt en ejerbolig. Men når du bor i en andelslejlighed, skal du også betale en boligydelse hver måned til andelsboligforeningen. Boligafgiften er en slags lejeafgift, du betaler for at få lov til at være med i fællesskabet. Samtidig betaler du anvendelsesudgifter hver måned, som er fællesudgifter til fx vaskeri, fælles bredbånd m.v.

Fordelen ved en andelsbolig frem for en ejerlejlighed er, at andelen ofte – men ikke altid – er billigere at købe. Vær dog opmærksom på, hvor meget du kommer til at sidde for om måneden i forhold til afbetaling på lånet af købsprisen og betaling af boligydelse.

Som andelshaver løber du en risiko, da din privatøkonomi til en vis grad er bundet op på foreningens økonomi. Har foreningen rod i økonomien, kan det gå ud over dig som andelshaver, da foreningen jo før eller siden skal have penge til de udgifter, der måtte være, og det bliver ofte andelshaverne, der må stå for. Tjek derfor altid regnskaber og referat fra seneste generalforsamling, før du køber.

B – Boligpriser

Det lyder enkelt: Boligpriser. Men det er det på ingen måde. Ordet dækker over et væld af forskellige priser, fx udbudsprisen, som er den pris, en bolig bliver udbudt for, mens den er til salg, og salgsprisen, som er den pris, en bolig rent faktisk bliver handlet for, når der bliver skrevet under på kontrakten. Ofte er udbudspriserne højere end salgspriserne, da de fleste boliger sælges med et prisnedslag.

Kært barn har mange navne, og boligpris kan også kaldes faktisk handelspris, som svarer til det, vi på Boligsiden.dk kalder salgspris. Eller det kan kaldes kontantpris, som oftest også vil være salgsprisen.

Når man ser på statistikker over boligmarkedet, skal man være opmærksom på, hvilke priser der egentlig bliver talt om. Der kan nemlig være ret store forskelle på udbuds- og salgspriser. Boligsidens Markedsindeks bygger på salgspriser – altså de priser, som boligerne reelt er blevet handlet for i den måned, som indekset dækker.

C – Cykelkælder

En cykelkælder er et aflåst kælderrum dedikeret til cykelopbevaring. Den findes oftest under etagebyggerier, og bor du i lejlighed, hører der ofte en cykelkælder til. Enkelte andels- og ejerforeninger har endda også et fælles cykelværksted tilknyttet, hvor entusiastiske cyklister kan polere og justere jernhesten.

Find mere om