Sommerhus eller charterferie?

Hvert tredje sommerhus koster under 5.000 kr. om maaneden. Boligsiden.dk
Skrevet af Anne-Mette Bache Jensen
GEM ARTIKEL    Finansiering   16. juni 2014   ·   3 MIN

I dag koster et sommerhus det samme som to charterferier koster for en hel familie. Det er én charterferie mindre end for syv år siden, da prisen på sommerhuse toppede, viser analyse fra Boligsiden.dk og Arbejdernes Landsbank.

Når sommerferien skal bookes, står valget ofte mellem sommerhus eller charterferie i de danske familier. Og valget er ikke blevet nemmere efter at prisen på sommerhuse er faldet markant.

I store træk kan man regne med, at man for den samme pris kan have et sommerhus året rundt eller tage på to charterferier for en hel familie. Sammenlignet med for syv år siden, er prisen faldet med mere end en hel charterferie.

Omkostningerne er blevet mindre

På grund af de faldende sommerhuspriser er de årlige omkostninger ved at have sommerhus også faldet markant.

“På syv år er det rundt regnet blevet 30.000 kroner billigere at være sommerhusejer. Renteudgifter og boligskatter beløber sig i dag til 45.000 kroner årligt på et typisk sommerhus. Og det vel at mærke med et fastforrentet realkreditlån. I 2007 var tallet oppe på 75.000 kroner hvert år, eller godt og vel tre charterferier”, siger Birgit Daetz, kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

 

Rentefald har stor betydning for den årlige udgift

Der er flere årsager til, at sommerhusene er blevet så meget billigere. Salgsprisen på et sommerhus er rundt regnet faldet 25 procent svarende til en besparelse på ca. 350.000 kroner. De samlede udgifter ved at have et sommerhus er dog faldet med næsten 40 procent – altså endnu mere end huspriserne er faldet.

“Det yderligere fald i udgiften ved at købe sommerhus skyldes, at boligrenterne næsten er halveret. Renten på et 30-årigt fastforrentet boliglån var i 2007 tæt på 6 procent, hvor den i dag er tæt på 3 procent” siger Lone Kjærgaard, der er cheføkonom ved Arbejdernes Landsbank. ”Dertil kommer, at renten på banklånet også er faldet”, fortsætter hun.

Der er yderligere penge at spare, hvis man går efter de allerbilligste sommerhuse. “Ser man på Boligsiden.dk, er der netop nu 73 sommerhuse og ferieboliger til salg for under 250.000 kroner, og flere af dem ligger endda tæt på vandet. Der er mange muligheder for at gøre et sommerhuskup”, siger Birgit Daetz.

 

Kontaktpersoner:

  • Kommunikationsdirektør Birgit Daetz, Boligsiden A/S – mobil 2121 0284
  • Cheføkonom Lone Kjærgaard, Arbejdernes Landsbank – mobil 2245 2274

Fakta om beregningerne

 

Prisfald på sommerhuse

Et typisk sommerhus på 70 kvadratmeter er faldet 350.000 kroner i pris siden 2007. I dag koster det 950.000 kroner, hvor det i 2007 kostede 1,3 mio. kroner.

Fald i de årlige udgifter

Udgifterne ved at have et sommerhus er faldet med 39 procent siden 2007. Der er regnet på udgifter til renter og boligskatter på et typisk sommerhus i Danmark på 70 kvadratmeter. Finansieringen er sammensat af:

  • et realkreditlån med fast rente på 60 procent af boligens pris
  • et banklån på de resterende 40 procent af boligens værdi
  • en mindre udbetaling, der dækker omkostninger ved optagelse af lånene

Afdragene på lånet er ikke regnet med i den årlige udgift, da det er set som en investering, modsat en charterferie hvor pengene er uigenkaldeligt brugt, når ferien er betalt.

 

Andre omkostninger ved at eje et sommerhus

Udover omkostningerne til boligskatter og renter følger der andre omkostninger med det at eje et sommerhus:

Vedligeholdelse: Svinger alt efter sommerhusets stand og størrelse. Er sommerhuset i rigtig god stand, vil omkostningerne i starten være små. Man må dog påregne flere og flere omkostninger til vedligehold, som tiden går.

Drift: Består bl.a. af forsikringer og renovation. For et sommerhus på 70 kvadratmeter kan det løbe op i små 10.000 kroner pr. år.

Charterrejser

Prisen bygger på et skøn for en chartertur for en familie med 2-3 børn.

 

Kan du lide det, du læser? Få de vigtigste nyheder med vores nyhedsbrev, der udkommer to gange om måneden. Tilmeld dig i dag.