Guide: Sådan finder du dit nye sommerhus

Foto: Boligsiden

Hvordan finder du det bedste sommerhus, hvor skal det ligge og hvad skal det koste? Her er en guide til dig, der vil købe sommerhus.

Har du besluttet, at I år skal det være? Slut med kedelige charterferier og kunstige, klorholdige pools. Nu skal I holde ferie i eget sommerhus, hvor I helt selv bestemmer, hvor skabet skal stå, og hvor I kommer til brugen dagene på de danske badestrande.

”Det er en stor beslutning at købe et sommerhus. Det betyder noget for privatøkonomien, når man skal finansiere bolig nummer to. Derfor er det også vigtigt, at man har tænkt beslutningen igennem og får fundet det helt rigtige hus”, siger Birgit Daetz, kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk

Når beslutningen er taget, skal I bare finde drømmesommerhuset, og det kan rent faktisk være sværere end man lige tror. Her er en tjekliste til dig, der gerne vil være sikker på, at huset er det rigtige.

1) Hvor skal sommerhuset ligge?

Hvis hele danmarkskortet er dit udgangspunkt, kommer du ud i en alvorlig sorteringsøvelse. Omvendt set er det en fordel, hvis du ikke er begrænset af, at det skal være et sommerhus i fx Skagen, for så kan du nemmere finde billlige og spændende alternativer.

Når du vælger beliggenhed, så spørg dig selv, om det er vigtigt, at det er i gå-afstand fra stranden, skal man kunne komme dertil med offentlige transportmidler, er det vigtigt, at der er aktiviteter for børn (vandland, børnezoo, minigolf eller andet) i nærheden?

Du skal også vide, at prisen i høj grad afhænger af placeringen. Du får mere sommerhus for pengene, hvis du kan bo uden for de allermest attraktive områder. Her kan du måske endda få råd til at bo helt ned til stranden. Prioriterer du klassiske områder som Blåvand eller Tisvilde, kan du spare penge ved at vælge et hus, der ligger længere inde i landet, og som har en mindre størrelse eller er af ældre dato. Så find ud af, hvad der er vigtigst for dig.

I dag er der ca. 13.600 sommerhuse at vælge imellem på Boligsiden.dk.

2) Hvad skal sommerhuset koste?

Ligesom med andre boliger fås sommerhuse i alle prisklasser. I april måned lå den gennemsnitlige salgspris på 13.552 kroner pr. kvadratmeter, og det typiske sommerhus er 84 kvadratmeter stort. Det vil altså sige, at et gennemsnitligt sommerhus koster 1,1 millioner kroner.

De dyreste sommerhuse lå i april måned i Varde Kommune, der huser det populære sommerhusområde i Blåvand. Sommerhusene i Varde Kommune blev solgt for 17.700 kroner pr. kvadratmeter; det var 900 kroner mere pr. kvadratmeter end i Gribskov Kommune, der ellers både har Tisvilde og Gilleleje, der nok plejer at trække priserne op.

De billigste sommerhuse lå i Vordingborg Kommune i det sydlige Sjælland. Her var prisen nede i 9.000 kroner pr. kvadratmeter.

Sommerhusene blev i april solgt med et nedslag på 1.265 kroner pr. kvadratmeter. Det svarer til, at du kan forvente en rabat på 106.000 kroner for sommerhuset på 84 kvadratmeter. I første kvartal af 2014 blev 86 procent af sommerhusene solgt med et nedslag.

Af de sommerhuse, der er til salg på Boligsiden.dk, koster 6.200 af dem under 1 million kroner.

3) Hvilken type hus skal jeg vælge?

De fleste danskere forelsker sig i traditionelle sommerhuse. Det er træhuse, der ligger tæt på kysten, og hvor der er stangtennis i haven og glade sommerhusnaboer i området. Den slags huse findes heldigvis over hele landet, og der er mange af dem.
Men der er heldigvis også mange alternativer for dem, der ikke kan se sig selv i et sommerhus med trævægge og en trampolin i haven. Er du enspændertypen, så gå efter ødegårdsstemningen, som du finder på store grunde uden for de gængse sommerhusområder. Er du til luksus, kan du betale dig fra en langt mere lækker udgave af det traditionelle sommerhus, hvor du ikke går på kompromis med komforten. Og er det vigtigste, at børnene får en fabelagtig sommer, så overvej et hus tæt på et af de populære sommer- eller badeland.

Er pengeposen lille, kan du se på kolonihaver eller timeshare, og er du ligeglad med, om det ligner et klassisk sommerhus, så overvej at købe en villa i et af yderområderne og se, om du kan få en flexboligtilladelse, der giver dig mulighed for at tilsidesætte bopælspligten og bruge villaen som sommerhus. Så kan du tit få mange kvadratmeter for en yderst rimelig pris.

Se, hvordan det går sommerhuspriserne i det område, du ønsker at købe i på Boligsidens Markedsindeks.