Hvad kan du forvente, når du køber bolig?

Villa, hus, landet, mark (Boligsiden.dk) Foto: David Buchmann
Skrevet af Anne-Mette Bache Jensen
GEM ARTIKEL    Bolighandel   8. maj 2014   ·   3 MIN

Kan prisen pruttes og hvor meget? Boligsiden.dk klæder dig på til boligkøb og forventningsafstemmer dine drømme.

Når vi sidder og kigger boligannoncer, søger vi først og fremmest efter en maxpris. Det er spild af tid at drømme om villaer til fem millioner, hvis vi kun har halvanden million at gøre godt med. Men har vi halvanden millioner, kigger vi måske på villaer, der koster op til to millioner kroner ud fra en forventning om, at boligerne enten falder i pris over tid eller kan forhandles ned i pris.

De fleste boliger ender da også på en lavere salgspris, end boligen blev udbudt til, men der er ingen garantier for, at lige netop den bolig, du har forelsket dig i, kan købes med rabat.

”Det er altid individuelt, hvad den enkelte bolig kan handles til. Sidder der en pengestærk sælger, der ikke har travlt med at komme af med boligen, kan han eller hun være en hård nyser at forhandle med”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

 

Ingen garanti for rabat

Danskerne er som folkefærd ikke særlige gode til at prutte om prisen. Det opdager man hurtigt på rejser syd- eller østpå, hvor varerne på markedet koster noget mere for den høje og blege turist, der bare betaler, end for den mere driftige turist, der er vant til at forhandle prisen. Men det ændrer sig, når det kommer til bolighandel, for her er endelig et område, hvor man som dansker kender pruttereglerne og ved, at her er der en mulighed.

Forskellen mellem rejsen sydpå og boligmarkedet er blot, at der ikke er garanti for en reduceret pris på boligmarkedet, selvom man gør en indsats.

Så ofte bliver der pruttet

I første kvartal af 2014 blev 72 procent af alle boliger, dvs. både villaer, rækkehuse, sommerhuse, andelsboliger og ejerlejligheder, solgt med et nedslag i prisen. Det er et overvejende flertal, men det betyder stadig, at mere end hver fjerde bolig enten sælges til prisen eller over.

Faktisk har andelen af boliger, der bliver solgt over prisen, været stigende de seneste år. Der har især været et stort spring fra første kvartal 2012 til første kvartal 2014, hvor andelen af overbud er steget adskillige procentpoint for alle boligtyper. Sammenlignet med sidste år oplever færre sommerhuskøbere dog i dag, at boligen sælges over prisen.

Villaerne er den boligtype, hvor der er størst sandsynlighed for, at handlen ender med et prisnedslag. 81 procent af de villaer, der blev solgt i sidste kvartal, blev solgt med nedslag.

Andelsboligerne sælges sjældent med nedslag. Her er det kun 47 procent af handlerne, der ender med rabat, mens det altså er over halvdelen, der sælges til prisen eller over.

Så meget bliver der høvlet af prisen

Boligsiden.dks opgørelse over boligmarkedet i april måned viser, at sommerhusene i gennemsnit blev solgt med et nedslag på 1.265 kroner pr. kvadratmeter. Det svarer til, at et sommerhus på 75 kvadratmeter i gennemsnit blev solgt for 95.000 kroner mindre, end det blev udbudt for. Villaerne blev i april solgt med nedslag på 643 kroner pr. kvadratmeter eller en kontant rabat på 90.000 kroner for et hus på 140 kvadratmeter. Ejerlejlighederne blev solgt med bare 596 kroner i nedslag pr. kvadratmeter, svarende til et nedslag på under 48.000 kroner for en lejlighed på 80 kvadratmeter.

Andelsboligerne er som sagt den boligtype, hvor der er mindst chance for et nedslag. I april måned endte 7,5 procent af andelsbolighandlerene med, at køber betalte i gennemsnit 64.000 kroner mere end den pris, boligen var udbudt for.

Så mange bolighandler endte med nedslag i første kvartal 2014 (landsplan)

Andelsboliger: 47,20 %

Ejerlejligheder: 65,08 %

Sommerhus: 84,81 %

Rækkehus: 71,21 %

Villa: 81,14 %

Samlet: 71,95 %

Så stort ved nedslaget i første kvartal 2014 (landsplan) (Gns afvigelse i % af gns pris for boliger med nedslag)

Andelsboliger: 6,98 %

Ejerlejligheder: 5,58 %

Sommerhus: 10,51 %

Rækkehus: 10,43 %

Villa:  7,28 %

Samlet: 7,27 %

 

Læs mere

Færre danske boliger ender på tvangsauktion
15. oktober 2019   ·   2 MIN

Flere køber villaer til over 7,5 millioner kroner
12. oktober 2019   ·   2 MIN

Så mange huse kan du få for den dyreste villa i din landsdel
3. oktober 2019   ·   2 MIN

Her er antallet af hushandler fordoblet på fem år
27. september 2019   ·   3 MIN

Salget af sommerhuse stiger fortsat
24. september 2019   ·   3 MIN

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Mest læste

“Den uheldige generation”
16. september 2019   ·   3 MIN
Cityringen og boligpriserne
23. september 2019   ·   2 MIN
Her kan du bo i hus med en særlig historie
25. september 2019   ·   2 MIN
De negative renter skaber interesse for boligkøb
20. september 2019   ·   2 MIN

Afstemning

Boligsidens presseservice

Boligsiden A/S
Kronprinsensgade 6, 2.
1114 København K
Telefon: 70 27 49 99
Mail: presse@boligsiden.dk
CVR: 12375646