Færre indbrud i 2014

Undgå indbrud i Julen

Foto: Boligsiden

I første kvartal af 2014 faldt antallet af indbrud. Men du kan stadig ikke hvile på laurbærrene, når du pakker sydfrugterne og stikker af på ferie.

Antallet af indbrud er faldet i de tre første måneder af 2014. De såkaldt sæsonkorrigerede tal viser, at der var 1.300 færre indbrud i første kvartal 2014 end i kvartalet før. Faktisk er tallet det laveste antal indbrud, der er registreret over de seneste 10 kvartaler, viser tal fra Danmarks Statistik. Noget successen skyldes, at de sæsonkorrigerede tal også dækker over indbrud i virksomheder, og her oplevede man i første kvartal det hidtil laveste antal indbrud siden Danmarks Statistik begyndte at lave opgørelser på området i 1979.

Det er dog ikke længere  tid siden end i juli 2013, at Det Kriminalpræventive råd konkluderede, at Danmark har suveræn indbrudsrekord i Norden, og at der bliver begået ni gange så mange indbrud i Danmark som i Norge og fire gange så mange som i Sverige. Det Kriminalpræventive Råd har også tidligere fortalt, at danskerne har været de dårligste i den vestlige verden til at sikre deres hjem.

”Vi har tidligere spurgt brugerne på Boligsiden.dk, om de frygtede indbrud. Det gjorde ca. 50 procent. Men hvis det betyder, at hver anden ikke sikrer sin bolig overhovedet, så er det måske der, det går galt”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Læs også: Hver anden frygter ikke indbrud

En fælles indsats

At bekæmpe indbrud er en fælles indsats mellem boligejerne og politiet. Som boligejer bør du sikre din bolig så godt som muligt, dvs. sørge for at vinduer og døre er så svære at bryde op som muligt. Og ikke mindst bør du skabe et netværk med dine naboer, hvor I holder øje med hinandens boliger. Så koncentrerer politiet sig om at få registreret de indbrud, der sker, og gør en indsats for at øge opklaringsprocenten. Samtidig kan politiet også hjælpe og vejlede om forebyggende initiativer, der kan gøre, at du forhindrer indbrud i fremtiden.

Når du er på ferie, er din nabo dit bedste våben mod indbrud. Bed din nabo om at bruge din skraldespand, parkere en bil eller cykel i indkørslen og gå en runde om dit hus en gang i mellem – og husk at gengælde hjælpen, når din nabo tager på ferie.

Læs også: Er din kommune god nok til at forebygge indbrud?

Hækken kan blive din fjende

En undersøgelse foretaget blandt brugerne på Boligsiden.dk afslører en klar forkærlighed for ligusterhækken og massive mure eller plankeværk omkring matriklen. Mere end hver anden svarede, at de foretrak liguster eller en massiv mur om grunden. Liguster og mure giver godt med privatliv, når du er hjemme, men de giver også tyven arbejdsro, når du er på ferie, og huset står tomt.

Det Kriminalpræventive Råd anbefaler, at du overvejer højden på din hæk eller plankeværk. Hækken behøver måske ikke at være mandshøj? Måske kan du klare dig med en, der er lidt lavere, så det er nemmere for naboer og forbipasserende at se, hvis der er tyve på spil.

Læs også: Danske hjerter banker for liguster

Mærk dine værdier – hvis uheldet skulle være ude

Ifølge Det Kriminalpræventive Råd går tyvene primært efter computere, fladskærme, tv og spillemaskiner; dernæst smykker, kontanter, valutal og mærketøj. Har du noget i dit hjem, der har særlig værdi, kan du mærke det. Mærkede ting er svære at sælge videre for tyven, og finder politiet tingene, har de lettere ved at finde frem til dig som den retmæssige ejer.

Find mere om