Kan en tilbygning betale sig?

Foto: Boligsiden

Er boligen blevet for trang, kan du enten købe en ny eller bygge til. Men du bør regne på, om tilbygningen kan betale sig.

Har familieforøgelsen grebet om sig, eller må du bare erkende, at du ikke har kvadratmeter nok i boligen? Så har du to muligheder: At købe noget større eller at bygge til. Men hvad skal du vælge?

Det er slet ikke nogen nem beslutning, for måske er du så glad for dit hus, at du ønsker at bygge til, uanset om projektet ender med at blive langt dyrere, end hvad du kunne have købt et større hus for.

Vælger du at bygge til, skal du både regne på, hvad selve byggeriet koster, men du skal også se på kvadratmeterpriserne i det område, du bor i. Er kvadratmeterpriserne meget lave, er det en dårligere forretning at bygge til end i de områder, hvor huspriserne når skyerne.

”I nogle af de billigste områder i Danmark er huspriserne nede på 3.000 kroner pr. kvadratmeter. Dér ved du på forhånd, at tilbygningen bliver en underskudsforretning, der ikke tjener sig ind ved et senere salg. I områder med høje kvadratmeterpriser kan man bedre snakke om, at det kan betale sig, og at der kan være en gevinst ved salg. Men man skal jo også huske på, at man bygger til, fordi man har brug for mere plads, og er man glad for sit hus, må man se tilbygningen som en investering i en bedre hverdag”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Prisen for at bygge

Som helt overordnet tommelfingerregel siger man, at det koster 20.000 kroner inklusive moms at bygge en kvadratmeter til i Hovedstadsområdet. I Jylland kan det gøres lidt billigere.

”Beløbet er en gennemsnitspris, der dækker over, at nogle tilbygninger er noget dyrere i kvadratmeterpris, mens andre er billigere”, siger fagekspert i Bolius, Per Grunert og fortsætter:

”Prisen afhænger bl.a. af, hvad din tilbygning skal indeholde, fx om det er køkken og bad, flere værelser eller en ny stue. Dit valg af design og materialer, håndværkerpriserne, og om du skal have en arkitekt og en ingeniør på, er også afgørende for prisen.”

Dyre vinkler og køkkener

Din tilbygning kan blive temmelig dyr, hvis du eksempelvis skal have lavet køkken og bad, der kræver installationer til el og vand. Det er også dyrere at bygge et hjørne end blot at bygge en forlængelse af en eksisterende bygning. Karnapper og loft til kip trækker prisen op, ligesom alle dine materialevalg er med til at justere prisen op eller ned.

Vælger du en dyr løsning med nyt bad i lækre materialer, kan tilbygningen nok næppe betale sig på bundlinjen. Men du kan til gengæld glæde dig over dit nye bad hver dag.

Har du færre følelser forbundet til dit hus, kan du også sammenligne prisen for tilbygningen med hvor meget ekstra et nyt, større hus ville koste. Det kan især være en god ide, hvis du bor i et område, hvor huspriserne er moderate eller lave.

Top 10 – Her får du flest penge for dine tilbyggede kvadratmeter

Se de nyeste bolig-salgspriser for kommunerne på markedsindeks.www.boligsiden.dk

Find mere om