Vestervig blev Årets Landsby i 2013

BBR indberetning

Landsbyen Vestervig i Thisted Kommune løb med prisen som Årets Landsby i 2013. Vestervig har trodset forfald og mismod og er blevet et forgangsbillede for andre småsamfund. Boligsiden.dk stiller skarp på den nordjyske landsby.

Når skolen lukker, husene står tomme, og den sidste butik drejer nøglen om, ved man godt, hvad klokken har slået ude i de små landsbysamfund. Mange giver op og flytter til større byer med supermarkeder, åbne skoler og sportsfaciliteter, men i nogle landsbyer trækker man i arbejdstøjet og gør klar til kamp.
Vestervig blev i 2013 kåret til Årets Landsby. Med bare 760 indbyggere har det krævet en stor indsats at få vendt skuden fra landsby i forfald til sprudlende lokalsamfund.

”Vestervig er en by i total forvandling. For få år siden var byen præget af forfald og tristhed og var i en negativ spiral. I dag sprudler byen af nye projekter, huse er revet ned og optimismen blomstrer”, skriver Vestervig selv på sit pæne website http://www.vestervig-by.dk der oser af overskud og lokalt engagement.

”Mange landsbyer og småt befolkede kommuner ved, hvor svært det er at sejre, hvis det først er begyndt at gå ned ad bakke. Det er en fornøjelse at se, at landsbyer som Vestervig  kan vende udviklingen og få stampet et levende lokalmiljø ud af næsten ingenting”, siger kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk, Birgit Daetz.

Se, der kommer jeg fra!

I et åbent brev fra Anne Mette Schjødt-Pedersen til borgerne i Vestervig, står der:

“Åh, man bliver SÅ glad af at se byen, som den er nu. Jeg er opvokset i Vestervig og det er jo stadig “min” by – og Thy mit hjemsted. Jeg har bladret i hjemmesiden og er bare blevet mere og mere stolt over at kunne sige: “Se, der kommer jeg fra”. Mine forældre har stadig sommerhus i Skyum og derfor kommer vi alle jævnligt til Thy. For et par år siden besluttede jeg, at jeg altså ikke kunne holde ud at handle eller køre gennem byen mere, for jeg blev så ked af det. Det gør jeg ikke mere!”

Stærk Håndværker- og Borgerforening

Vestervigs stærke Håndværker- og Borgerforening rummer noget af svaret på,  hvordan den lille by kunne trække sig selv op ved håret. Håndværker- og Borgerforeningen har været omdrejningspunkt for byens udvikling, og seje ildsjæle har fået visionerne gjort til virkelighed.

Også Vestervig Byfornyelse, der blev stiftet i 2006, har gjort en forskel; med hårdt arbejde og vilje er der blevet samlet penge ind, opkøbt faldefærdige huse, der er revet ned og erstattet af pæne plæner, havemure og p-pladser.

Hvor godtfolk er

Den opblomstrende aktivitet i Vestervig har resulteret i et styrket lokalt erhvervsliv, nye arbejdspladser og nye tilflyttere. På http://www.vestervig-by.dk kan interesserede tilflyttere læse om det lokale aktivitetscenter, børnehus, skole, foreninger og virksomheder, og turister, der ikke bare vil nyde godt at Vesterhavets bølger, kan læse om seværdige bygninger som fx den fine klostermølle, og man kan planlægge sine ture ad de markerede vandreruter i og omkring Vestervig i Klosterparken.

Find mere om