Københavnere fik en kvart million foræret i 2013

Foto: Boligsiden

Københavnerlejlighederne har stået for nogle af de største prisstigninger i 2013. En standardlejlighed steg knap en kvart million kroner i pris, viser opgørelse fra Boligsiden.dk

Har man ejet en københavnerlejligheder i 2013, har man aldrig været tættere på at have et pengetræ. Omtrent 30 skattefri kroner i timen har lejligheden produceret gennem hele året, 24 timer i døgnet. Mens man har passet sit studie, arbejdet eller har ligget på sofaen, er boligpriserne bare steget og steget, og boligen har nærmest trykt pengesedler helt af sig selv.

”Fra januar til november i 2013 steg en gennemsnitlig lejlighed i Københavns Kommune med 3.000 kr. pr. kvadratmeter i pris. Det svarer til en prisstigning på 240.000 kroner for en lejlighed på 80 kvadratmeter, altså knap en kvart million”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk

I slutningen af 2013 lå priserne for ejerlejligheder i Københavns Kommune på over 27.000 kroner pr. kvadratmeter, der fik den 80 kvadratmeter store lejlighed op i en pris på 2,2 millioner kroner.

Knap halvdelen betaler prisen eller mere

Med stigende boligpriser kommer en række følgevirkninger som hurtigere salgstider og laver prisnedslag.

Små 7 procent af lejlighederne i Københavns Kommune blev i 3. kvartal af 2013 solgt over prisen. En tredjedel blev solgt til prisen, mens de resterende lejligheder blev solgt med nedslag. Prisnedslagene skrumpede dog gevaldigt i 2013, og landede på omkring 560 kr. pr. kvadratmeter i slutningen af året. Tilbage i januar 2013 kunne man som køber regne med næsten 700 kr. pr. kvadratmeter.

Godt tidspunkt at blive husejer

Har du en Københavnerlejlighed og overvejer du at få græs under poterne til foråret, er det et godt tidspunkt at lave skiftet og blive husejer. Huspriserne er kun steget marginalt sammenlignet med lejlighederne. Bytteforholdet er altså helt klart i lejlighedsejernes favør, hvis lejligheden byttes ud med et hus. Vælger du rigtigt, kan du endda tjene penge ved at købe hus.

Med 2,2 millioner på hånden, som den 80 kvadratmeter store københavnerlejlighed kan indbringe dig, har du næsten 30.000 villaer og rækkehuse at vælge i mellem. Og vil du ikke for langt væk fra hovedstaden, er det ikke noget problem. Dine millioner kan snildt købe dig et hus i Københavns omegn, fx Rødovre, Hvidovre, Glostrup, Brøndby Strand, Brønshøj og endda i Dragør Kommune. Vil du nordpå, byder Kokkedal sig til med huse til under to millioner, og de nordsjællandske forstadskommuner Allerød og Hillerød kan også være med.

”Der er ingen tvivl om, at det er et godt tidspunkt at bytte lejligheden ud med en villa eller et rækkehus. Renten er lav, og det er svært at forudsige, hvornår huspriserne for alvor begynder at stige. Hvis man gerne vil vente, vil jeg opfordre til at holde skarpt øje med prisudviklingen på boligmarkedet, så man ikke pludselig opdager, at løbet er kørt”, siger Birgit Daetz.