Boligmarkedet i 2013 overgik danskernes forventninger

Hus opfoert i 30
Skrevet af Anne-Mette Bache Jensen
GEM ARTIKEL    Bolighandel   11. januar 2014   ·   2 MIN

Det gik fremad på boligmarkedet i 2013. Dermed gik det bedre end halvdelen af danskerne havde forventet, viser undersøgelse fra Boligsiden.dk.

I starten af 2013 havde halvdelen af danskerne ikke de store forventninger til året, der netop var skudt i gang. En undersøgelse blandt brugerne på Boligsiden.dk afslørede, at hver anden forventede, at boligmarkedet enten ville stå stille eller gå dårligere end i 2012. Den anden halvdel forudså, at boligpriserne ville stige, og at der igen ville blive handlet flere boliger.

I den mere pessimistiske ende mente hver fjerde, at boligmarkedet ville holde niveauet fra 2012, små 20 procent gættede på, at boligpriserne ville falde. 5 procent forudså, at det ville blive sværere at sælge sin bolig.

”Mange villaejere så nok lidt sort på tingene i starten af 2013, da villaerne året før faldt i pris, og salgstiden steg. Omvendt set gik det godt for lejlighederne allerede i 2012, hvor priserne steg, og salgstiden faldt markant. Lejlighederne fortsatte deres udvikling i 2013, mens hele villamarkedet vendte og stille og roligt kom i fremgang”, siger Birgit Daetz, kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk

Sådan gik boligmarkedet 2013

Ejerlejlighederne har haft mest vind i sejlene i 2013. De er fortsat med at stige i pris og er steget med over 9 procent i pris over hele året. Men også villaerne, der altså faldt i pris i 2012, steg i pris i 2013. Over 1 procents stigning er det blevet til. Og selv sommerhusene har kunnet være med og bliver noteret for en flot prisstigning på 4 procent.

”Især sommerhusmarkedet har været hårdt ramt efter finanskrisen, og sommerhusene faldt da også i pris i 2012. Men også her er udviklingen vendt og vi har set stigende priser, faldende nedslag og faldende salgstider”, siger Birgit Daetz.

Det går hurtigere at få boligen solgt

På den positive front er salgstiderne faldet over hele linjen. I løbet af 2013 blev salgstiden forkortet for både villaer, ejerlejligheder og sommerhuse. Det tager nu små 130 dage at komme af med en lejlighed, mens det tager godt 200 dage for et hus og små 300 dage for et sommerhus.

Sidst men ikke mindst er nedslagene faldet. Det betyder mindre i rabat til køber, når handlen skal på plads. Det er ikke så sjovt for køber, men det er et sundhedstegn på boligmarkedet, hvor stigende priser og faldende nedslag og salgstider vidner om en styrket økonomi.

Fakta- Sådan gjorde vi

Boligsiden.dk stillede vi i dagene omkring 30. december 2012 spørgsmålet: ”Hvad er dine forventninger til boligmarkedet i 2013?” 5.643 svarede, og svarene fordelte sig sådan her:

Forventninger til boligmarkedet i 2013 (Boligsiden.dk)

 

Kan du lide det, du læser? Få de vigtigste nyheder med vores nyhedsbrev, der udkommer to gange om måneden. Tilmeld dig i dag.