Boligmyter – fup eller fakta?

Foto: Boligsiden

Boligmarkedet buldrer frem. Duften af nybagte boller øger chancen for boligsalg. Man skal sætte udbudsprisen højt, så der er noget at give af i en forhandling. Er det fup eller fakta? Boligsiden.dk rusker op i myter om boligmarkedet.

Man skal sætte prisen højt, så der er noget at forhandle om. Eller: man skal sætte den rigtige pris fra starten af, så boligen ikke virker for dyr. Der er mange holdninger til taktik i forbindelse med boligsalg, og mange har udtænkt snedige planer for at få den højeste pris for boligen. Men hvad virker?

Boligsiden.dk er gået på jagt i boligmyterne og tager et virkelighedstjek på, hvad der er fup og hvad der er fakta:

  • Myte nummer 1: Man skal sætte udbudsprisen højt for at få den højeste pris for boligen
  • Myte nummer 2: Duften af nybagte boller hjælper med at sælge boligen
  • Myte nummer 3: Boligmarkedet buldrer frem
  • Myte nummer 4: Når renten falder, stiger huspriserne
  • Myte nummer 5: En ejendomsmægler er ikke andet end en nøglebærer

Myte nummer 1: Man skal sætte udbudsprisen højt for at få den højeste pris for boligen

Falsk. Hvis du sætter en høj udbudspris, får du ikke mere for boligen. Du risikerer endda, at det kommer til at tage længere tid at sælge. Statistikkerne indikerer, at en bolig vil blive solgt for samme pris, uanset om prisen sættes højt fra start og forhandles ned, eller om prisen er skarp fra start, og der derfor ikke skæres yderligere ned. Salgstiden bliver dog påvirket af, hvilken taktik du vælger. Salgstiden stiger i takt med høje udbudspriser, der skal forhandles ned, og hvor der gives store nedslag i prisen.

Læs også: Skarp pris giver hurtig bolighandel

Myte nummer 2: Duften af nybagte boller hjælper med at sælge boligen

Delvist sandt. Lugte har stor betydning for boligsalget. 1 ud af 4 har prøvet at miste interessen for en bolig efter en fremvisning, fordi boligen lugtede. Det kan være af alt fra mados og røg til kunstige airfresheners og våd hund. Men når nu grimme lugte frastøder os så meget, hvad så med duften af nybagt brød?

Generelt vil vi være meget varsom med at anbefale lugte til hjemmet. Nogle synes, at kunstige airfresheners dufter godt, mens andre er ved at kvæles i en fornemmelse af kemikalier. Men lige netop nybagt brød – altså rigtig nybagt brød, hvor duften kommer ud af ovnen og ikke af en tube, det tør vi alligevel godt sige god for her på boligside-redaktionen. I en undersøgelse, der blev offentliggjort tidligere på året, kom nybagt brød nemlig ud som den duft, flest mennesker havde som yndlingsduft her i landet. Så skal der dufte af noget, når boligen skal vises frem, så sæt et par brød i ovnen og sørg for, at de er færdige umiddelbart før fremvisningen.

 Læs også: Stank får boligkøberne til at rynke på næsen

Myte nummer 3: Boligmarkedet buldrer frem

Delvist sandt. Der er skrevet meget om boligmarkedet i år, og der er vitterlig også sket meget her i 2013. Men hvis det handler om egentlig buldren, så er det kun ejerlejligheder i Hovedstadsområdet, hvor lydniveauet er højt nok  til faktisk at buldre. Her er priserne steget med over 13 procent sammenlignet med sidste år, prisnedslagene er faldet med 18 procent, og salgstiden er faldet med mere end 23 procent. Det kan kaldes bulder.

Men for villaerne er det en noget mere beskeden rumlen. Priserne er bare steget en enkelt procent på landsplan, nedslagene er faldet med 8 procent og salgstiden er faldet 4 procent. Det er helt klart positive tendenser, men ikke ligefrem bulder. Vi venter spændte på, om lydniveauet stiger i 2014 på villamarkedet også.

Myte nummer 4: Når renten falder, stiger huspriserne

Falsk. Det er en sejlivet myte, at huspriserne stiger i takt med, at renterne falder. Rationalet bag myten er, at når det bliver billigere at låne penge, så kan man tage mere for boligerne, fordi køberne kan sidde i et dyrere hus for den samme månedlige udgift. Det er der blot ikke noget belæg for at sige. Renterne er i øjeblikket historisk lave, men  huspriserne er som bekendt bare steget med en enkelt procent siden sidste år. Curt Liliegreen har forklaret, hvordan det hænger sammen i indlægget Renten er i bund – hvorfor stiger boligpriserne ikke?

Myte nummer 5: En ejendomsmægler er ikke andet end en nøglebærer

Falsk. Heldigvis får du langt mere end en nøglebærer, når du vælger at bruge en ejendomsmægler til dit boligsalg. Din bolighandel kommer blandt andet ind under mæglerlovgivningen, din penge er i sikkerhed, og du får mulighed for at klage.

Du ved sikkert godt, at en professionel ejendomsmægler hjælper dig med at prissætte boligen, markedsføre den og hjælper med dokumenterne omkring hushandlen. Men mægleren er også din garant for, at du ikke pludselig står i en uventet og træls økonomisk situation.

Bruger du en mægler, laver mægleren en såkaldt provenuberegning, der fx tager højde for lån i boligen der skal indfries til overkurs eller lignende. Det betyder, at du som sælger ved, hvad du får ud af boligsalget, hvis du sælger til en given pris. Uden en provenuberegning kan det være svært at vide, hvad over- eller underskuddet bliver, når lånene er indfriede. Skal du sælge en lejlighed, kan der også være lån i ejendommen, fx i forbindelse med altanbyggeri eller nye vinduer, som du skal indfri i forbindelse med salget, og som trækkes fra det beløb, du ender med at stå med i hånden. Sælger du selv, er det ikke så let at regne ud, hvad du præcist står med i hånden, når alle lånene er indfriede.

Derudover giver mægleren en sikkerhed for, at du som sælger får dine penge. Når du har fundet en køber, og boligen skal handles, indbetaler køber udbetalingen på huset til et depot hos mægleren. Der er sikkerhed for dette beløb via Dansk Ejendomsmæglerforenings garantifond, så hvis du skulle være så uheldig, at din mægler går konkurs, er dine penge i sikkerhed. Er du køber, og køber du uden om en ejendomsmægler, har du ingen garanti, hvis sælger stikke af med pengene uden at give dig en bolig.

Sidst men ikke mindst giver får du fordelene af mæglerlovgivningen, hvis du bruger en mægler. Hvis der i forbindelse med bolighandlen er givet fejlagtige oplysninger, der har økonomiske konsekvenser, vil du som udgangspunkt altid få dette erstattet eller godtgjort. Der er en unik forbrugerbeskyttelse i mæglerlovgivningen, som ikke ses i andre rådgivningsbrancher.

Find mere om