Vi vil have dem små

Vand, Hav, Sten, Strand, Sand, Solnedgang, Sommerhus, Fritidsbolig (Foto: David Buchmann - Boligsiden.dk)
Skrevet af Anne-Mette Bache Jensen
GEM ARTIKEL    Bolighandel   28. oktober 2013   ·   2 MIN

Der er bud efter de små sommerhuse. Grænsen går ved 80 kvadratmeter, viser ny analyse fra Boligsiden.dk

 

Der er kommet lidt mere gang i sommerhussalget i 2013, hvor den generelle optimisme på boligmarkedet er begyndt at smitte af på sommerhusene også.

Der bliver solgt allerflest sommerhuse i størrelsen 70-79 kvadratmeter, og her kan udbuddet ikke følge med efterspørgslen. Det samme gøre sig gældende for størrelserne under 70 kvadratmeter, og selv de mindste sommerhuse på under 40 kvadratmeter, er der rift om.

Ifølge en rapport om danske sommerhuse udarbejdet for Center for Bolig og Velfærd køber de fleste sommerhuse for at have et sted, hvor de kan slappe af og komme væk fra dagligdagen. Oplevelsen af at komme tættere på naturen spiller også en stor rolle, og udsynet fra sommerhuset mod naturen bliver betragtet som en væsentlig del af sommerhusets kvalitet. Et lille sommerhus med stor udsigt er dermed mere attraktivt end et stort sommerhus uden udsigt.

Vi vil altså hellere lægge vores penge i beliggenhed og udsigt end i et stort antal kvadratmeter, når vi køber sommerhus.

Små huse koster mindre

Derudover er der en naturlig sammenhæng mellem boligstørrelse og økonomi. Selvom de små sommerhuse kan have en lidt højere kvadratmeterpris end de større, er der færre kvadratmeter at betale for. Kvadratmeterpriserne for sommerhuse lå i september på 14.000 kr., hvilket svarer til en købspris på under en million for et sommerhus på 70 kvadratmeter.

I gennemsnit blev sommerhusene på under 50 kvadratmeter solgt til 600-700.000 kr. det seneste år.

”Sommerhuset er en luksus, der skal findes plads til i budgettet. Mange har slet ikke råd, og selv hvis man har råd, vil mange nok prøve at få udgiften så langt ned som muligt, og en af de mere oplagte måder at klare den på, er ved at skrue på antallet af kvadratmeter”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk, om købernes forkærlighed for de små sommerhuse.

Fakta – Sommerhusets størrelse

  • Netop nu er der 12.900 sommerhuse til salg på Boligsiden.dk.
  • 6.800 af dem er under 80 kvadratmeter.
  • 400 er under 40 kvadratmeter.
  • 7.700 har mindst 4 værelser.
  • 8.800 har et grundareal på mindst 1.000 kvadratmeter.
  • 4.500 koster max 5.000 kr. i månedlig udgift.

 

Kan du lide det, du læser? Få de vigtigste nyheder med vores nyhedsbrev, der udkommer to gange om måneden. Tilmeld dig i dag.